Europske obavještajne službe upozorile su da teroristi ove godine planiraju koordinirane masovne napade diljem europskog kontinenta, uz pomoć džihadista koji su se vratili iz Sirije naoružani i istrenirani za napad.

Ovo upozorenje došlo je godinu dana nakon napada na redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo zbog čega je ove godine održana ceremonija na središnjem pariškom trgu na kojem se okupilo nekoliko tisuća ljudi, a francuski predsjednik Francois Hollande otkrio je spomen ploču u sjećanje na poginule.

Francuska je bila zemlja s najviše terorističkih napada koji su kulminirali napadom na više mjesta u Parizu u studenom prošle godine u kojem je smrtno stradalo 130 ljudi.

Neki od odgovornih za taj napad još su u bijegu, a u subotu je jedan visko dužnosnik sigurnosnog aparata kazao francuskim medijima kako je 2015. godina ništa naspram onog što se sprema, posebice u Francuskoj i Londonu ove godine.

''Bojim se da nam se bliži europski 11. rujna: simultani napadi istoga dana u nekoliko zemalja, u nekoliko gradova'', kazao je neimenovani dužnosnik.

''U 2016. godini slijedi vrlo koordiniran napad. Imamo saznanja da teroristi rade na tome'',dodao je u izjavi za agenciju AFP.

Također, izjavio je kako Islamska država posebno trenira Europljane u Siriji koje šalje natrag u njihove zemlje kako bi tamo počinili napade, piše Jutarnji list.

''Dobivaju lažne dokumente, govore jezike europskih zemalja, karte i oružje. Mnogo njih smo uspjeli zaustaviti, ali moramo priznati da smo preopterećeni. Neki će nam promaknuti, neki već jesu'', kazao je anonimni dužnosnik.

Turske vlasti tvrde pak da su teroristi Islamske države pripremali istovremene napade za Novu godinu na velike europske gradove u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, kao i u Ankari, što je na sreću spriječeno.

Nakon što su neki teroristi 30. prosinca uhićeni, policija je u jednom računalu otkrila podrobne upute za napade.

Bivši analitičar francuske obavještajne službe DGSE Yves Trotignon kazao je kako prijetnje Europi nisu ništa novo jer je al-Qaida planirala slične napade 2010. godine, no da su oni spriječeni zahvaljujući američkim sigurnosnim službama koje su zračnim udarima u Afganistanu i Pakistanu uništili centre gdje su se spremali ovi napadi.

''Ovaj tip višestrukih napada je najgori scenarij za 2016.'', kazao je te dodao: ''Znam da se specijalne službe u nekoliko europskih metropola, primjerice u Londonu, već rade na ovoj teoriji''.

Trotignon tvrdi kako su teroristi do sada često za sobom su ostavljali tragove, što će se u budućnosti sigurno promijeniti. Strahuje da bi mogli postati efikasniji.

''Ako se njihova kvaliteta popravi, imat ćemo problem. Možda bismo mogli reći da je 2015. bila samo probna godina'', zaključio je Trotignon.