Rudo Grubišić iz sela Blaževići, općina Grude, mladić je koji ima tek 18 godina i stado od 50 ovaca. Uz to, novopečeni je student kriminalistike u Mostaru.

Dolaskom u Blaževiće, zatekli smo Rudu u radnom odijelu, a oko njega u pomoćnim objektima oko kuće bile su patke, guske, mačke, psi, kokoši…Tu su naravno bile i koze, kao i nekoliko ovaca.

‘Imam stado od 50 ovaca i sedam koza. Ovdje je sada 12 ovaca i tri kozlića, a ostatak na Blidinju gdje će biti do studenog’, priča nam ovaj mladić koji se od najmlađih dana bavi stočarstvom, koje je i obiteljska tradicija. Prošle godine imao je stado od 30-tak ovaca, ali je nedavno kupio još 20.

‘Volim se baviti stočarstvom. Kada sam dolazio iz škole, odmah bi se presvukao i išao do stada, prisjeća se Rudo.

Priča nam da je još kao mali gledao oca i pratio što on radi oko stada i tako, malo po malo, naučio. Sjeća se kako je dobio malo janje iz Blidinja i hranio ga na bocu. Došlo je do toga da je janje ulazilo za njim i u kuću. A kako nam kaže njegova majka, nikada se nije igrao s autićima već je uvijek tražio igračke životinja.

‘Meni je bavljenje stočarstvom zadovoljstvo. Stignem ja i izaći vani i družiti se s prijateljima i zaista bih ovaj posao preporučio svima. Ne planiram odustati. Upravo suprotno. Planiram proširivati stado’.

Na naše pitanje kako će uskladiti fakultetske obaveze i brigu o stadu, mladić spremno odgovara: ‘Sve se stigne, kada se posao rasporedi. Sada, kada odem u Mostar, otac će mi pomoći, a vikendom ću svakako dolaziti kući.’

Rudo je već stekao i stalne kupce janjaca. Kako kaže, potražnja je veća nego ponuda jer sve manje ljudi drži stada.

‘To je svakodnevna obaveza, ali sve se može stići ako se želi’ kaže nam dok obilazimo dio imanja koje je sredio za svoje stado. U planu ima i otvaranje vlastitog OPG. Naravno, i uspješan završetak studija.

I na kraju posjete, iako smo znali koji će odgovor biti, ipak smo postavili pitanje: A Njemačka?

‘Ma kakva Njemačka. Ostajem ovdje, u Blaževićima’.

Pogled.ba