Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija obratio se javnosti u povodu povlačenja s dnevnog reda Zastupničkog doma PSBiH imenovanje Mlađena Božović za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

S dnevnog reda Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je na zahtjev Tegeltije skinuto potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ovaj potez uslijedio je nakon što je SDA najavila da će tražiti povlačenje ove tačke s dnevnog reda tako da je imenovanje novog državnog ministra prolongirano na inicijativu SDA.

Tegeltija je novinarima rekao da je točka skinuta na zahtjev DNS-a koji je predložio Božovića za ministra. Kako kaže, DNS je to učinio jer su u PSBiH zatražene dodatne konzultacije i zbog činjenice da u ovom momentu nije bilo dovoljno većine da se izglasa njegovo imenovanja.

Istaknuo je da Mlađen Božović ostaje kandidat za ministra dodajući da Vijeće ministara BiH nije u blokadi zbog neimenovanja ministara i da funkcionira.

“Nadam se da će sve konzultacije biti završene 4. veljače 2020. godine kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma PSBiH”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je kazao da Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH rukovodi zamjenik ministra, a na pitanje o neznanju Božovića on je rekao da nije bio na sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, ali da se ne slaže s tim konstatacijama.

Istaknuo je da je deset godina radio u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, da nije bilo nikakvih primjedbi na njegov rad i da je uvjeren kako može kvalitetno obnašati dužnost.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da ima više otvorenih pitanja na relaciji SDA-SNSD spominjući između ostalog i slučaj smjene Senada Bratića s pozicije potpredsjednika NSRS, piše Klix.ba.