Predsjedatelj Vijećea ministara Zoran Tegeltija izjavio je da migrantske kriza postaje sve veći teret za BiH, koja se sama ne može izboriti s ovim problemom i istaknuo kako svi koji ne ispunjavaju uvjete da borave u BiH moraju biti vraćeni u domicilne zemlje.

Tegeltija je za Alternativnu naglasio da se pojavljuje sve veći broj ljudi i to ne onih koji žele ostati u BiH, već onih kojima je BiH tranzitna ruta prema zemljama Zapadne Europe.

"BiH neopravdano snosi preveliki teret migrantske krize u odnosu na broj stanovnika koji u ovom trenutku ima. Ako će kroz istočne granice EU migranti nekontrolirano dolaziti do BiH, nakon čega će im na sve načine biti zatvarane granice EU, onda BiH ima pravo na pomoć EU", rekao je Tegeltija.

Naveo je kako je potrebno utvrditi tko se sve nalazi u BiH, tko dolazi iz područja zahvaćenih ratom, tko su ekonomski migranti, a tko predstavlja sigurnosnu opasnost, ne samo za BiH, nego i za zemlje Zapadne Europe, prenijela je Srna.

Tegeltija je napomenuo da je u ovom trenutku vrlo teško surađivati s pojedinim zemljama iz kojih dolaze migranti, ali da BiH mora poslati poruku da ne može biti spavaonica za izbjeglice koji čekaju svoj put u Zapadnu Europu.

Tegeltija je istaknuo da još ne postoji puna suglasnost o tome kako će se BiH odnositi prema migracijama.

"Mislim da smo blizu da dođemo do jedinstvenog stava o pitanju migracija, a to je prvenstveno da oni koji ne žele ostati u BiH i koji ne ispunjavaju bilo koji međunarodni uvjet da imaju priznat status izbjeglice, ne treba da se nalaze u BiH", naglasio je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da će BiH imati ovaj problem sve dok migranti budu čekali u kampovima trenutak kada će da pređu granicu, odnosno dok BiH ne pokaže da nije zemlja u koju su dobrodošli takvi migranti i da će ih vratiti tamo odakle su došli.