To i ne čudi s obzirom na to da ovog rujna, u isto vrijeme kada mu traju ispitni rokovi, Markova online tvrtka počinje poslovati globalno. 

On je sklopio partnerstvo s Googleom i Microsoftom, a servisira brojne "blue chip" kompanije kao što su Vodafone, Bulgari, Generali i Ericsson. 

Nije loše s obzirom na to da je ovaj mladi Talijan došao na ideju za svoju tvrtku Egomnia prije samo tri godine kad je pohađao završni razred srednje škole. 

Može i bez poslovnih anđela

"Dobili smo ove ocjene na sveučilištima za koja smo aplicirali”, kaže on, "i pomislio sam zašto ne bismo tvrtke rangirali prema tražiteljima poslova, ovisno o tome koliko su pogodni za koju tvrtku." 

Jednostavna ideja, ali bio je to dug put za školarca koji nije imao pristup novcu potrebnom za pokretanje biznisa. 

"Nažalost, u Italiji ne postoji ekosustav s venture kapitalom i inkubatorima, pa sam počeo sam," kaže on. 

Došao je kod profesionalnih programera kako bi mu izradili algoritam, međutim oni su mu tražili 100.000 eura. Kako novca nije imao, ideja je vrlo lako mogla tada umrijeti. 

No, zamolio je za pomoć neke studente koji su znali programirati i oni su mu ponudili da mu napišu algoritam za desetinu cijene, a taj novac pomogao mu je pronaći njegov otac. 

No, koja će tvrtka za ozbiljno uzeti 19-godišnjaka s algoritmom? 
 


Zuckerberg efekt

Sveučilište Bocconi ima jednu od najprestižnijih poslovnih škola u Europi i već prve godine ovdje Matteo je dobio prvu potporu za svoj projekt Egomnia. Jedan student je napisao članak o tome i ideju su pokupile nacionalne web stranice. 

Na dan lansiranja Egomnia stranica je imala 1000 studenata i 20 tvrtki. 

Međutim, najveći zaokret dogodio se kada je utjecajni časopis Panorama objavio Mattea na naslovnici i prozvao ga "talijanskim Zuckerbergom” - što je bila referenca na osnivača Facebooka Marka Zuckerberga. 

Časopis je izašao upravo u vrijeme kada je Facebook izašao na burzu u New Yorku kao jedan od najvećih IPO-a u povijesti. 

Odjednom mnoge tvrtke željele su saznati nešto više o "talijanskom Zuckerbergu” i što on može učiniti za njih, uključujući Microsoft koji je uzeo Mattea pod svoje okrilje. 

Dvije godine kasnije, Egomnia ima 250.000 članova i 700 tvrtki koje koriste ovaj ​​servis. 

Sve je lako kad si mlad

Premda je Matteo spočetka mislio da će mu njegova mladost biti kamen spoticanja u biznisu, danas je promijenio mišljenje. 

"Danas pišemo povijest interneta", kaže on. "Pravi stručnjaci su mladi ljudi, ljudi koji nemaju bijelu kosu." 

"Na početku sam mislio da moja mladost nije dobra, ali sad shvaćam da je moja mlada dob moj uspjeh", kaže Matteo. 

Njegov uspjeh sada je prevazišao granice Italije. Za samo nekoliko mjeseci on će otvoriti svoj ​​prvi ured izvan svoje domovine, u Sao Paulu u Brazilu. 

Također će uz englesku imati i portugalsku verziju web stranice, a tvrtkama će omogućiti da počnu plaćati za premium usluge na stranici. 

Film o njegovom životu već je u pripremi, međutim kada su ga pitali da plati za film, on je to odbio. 

Možda će mu to dati vremena da se posveti polaganju ispita iz prava, tehnologije i financija koji ga očekuju najesen. 

Tehnoklik.hr/BBC