Talijanska vlada usvojila je danas jedne od najstrožih covid-mjera u svijetu, obvezavši sve radnike javnog i privatnog sektora da imaju potvrdu o cijepljenju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije.

Odluka je donesena na sjednici vlade i treba stupiti na snagu 15. listopada.

Cilj toga poteza je uvjeriti ljude da se cijepe i smanjiti zarazu u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.

Kazne do 1500 eura

Radnik koji neće moći predočiti valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plaće, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignoriraju uredbu i dolaze na posao bez covid-potvrde, dobit će kaznu između 600 i 1500 eura, piše Reuters, koji je imao uvid u nacrt mjera, prenosi Index.

Iako su neke zemlje EU naredile zdravstvenim radnicima da se moraju cijepiti, nijedna dosad prije Italije nije odredila da je covid-certifikat obavezan za sve djelatnike.

Ideja covid-potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primjenjivati je i za mjesta poput muzeja, teretana i unutarnjih dijelova restorana.

Stranke i poslodavci podupiru mjere

Iako je posljednjih tjedana bilo prosvjeda protiv tih mjera, većina političkih stranaka, kao i glavne udruge poslodavaca, poduprle su ih u nadi da neće biti daljnjih zatvaranja gospodarstva.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele cijepiti moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli doći na posao.

Italija, nakon Britanije, ima najviše umrlih u Europi koji su bili pozitivni na koronavirus, više od 130.000 od početka pandemije.

Oko 73 posto od 60 milijuna stanovnika je primilo barem jednu dozu, a 68 posto je potpuno cijepljeno.

Protivnici zelene propusnice tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana te se uvijeno želi uvesti prisilno cijepljenje. Nekoliko europskih zemalja koristi zdravstvenu covid-potvrdu za rekreativne aktivnosti i putovanja, ali je nijedna nije proglasila obveznom za sve radnike u javnom ili privatnom sektoru.

Odobrili treću dozu za ranjive skupine

Talijanska medicinska agencija AIFA prošli tjedan je objavila da je odobrila docjepljivanje trećom dozom cjepiva protiv covida-19 za ranjive skupine populacije.

Agencija je odobrila takozvano booster cjepivo za sve one za koje je vjerojatno da imaju slabiju zaštitu nakon primanja redovite dvije doze cjepiva - imunokompromitirane osobe, starije od 80 godina i štićenike staračkih domova.

Također je odobreno docjepljivanje trećom dozom za sve zdravstvene radnike koji su često izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom.