Talibani su u utorak u Kabulu održali svoju prvu službenu konferenciju za novinare nakon zauzimanja glavnoga afganistanskog grada na kojoj su rekli da žele mirne odnose s ostalim zemljama i da će poštovati prava žena unutar okvira islamskog prava.

"Ne želimo nikakve unutarnje ili vanjske neprijatelje", rekao je glavni glasnogovornik pokreta, Zabihulah Mudžahid.

Istaknuo je da će žene moći raditi i obrazovati se te da će "biti vrlo aktivne u društvu, ali u okvirima šerijatskog zakona".
 


Talibani neće tražiti odmazdu protiv bivših vojnika i članova vlade koju podržava Zapad, rekao je Mudžahid, dodavši da pokret odobrava amnestiju za bivše vojnike afganistanske vlade, kao i za suradnike i prevoditelje koji su radili za međunarodne snage.

"Nitko vam neće nauditi i nitko vam neće pokucati na vrata", naglasio je.

Dodao je da privatni mediji mogu i dalje funkcionirati slobodno i neovisno, ali u skladu s kulturnim okvirima talibana.
 

Mudžahidov pomirljivi potpuno je suprotan izjavama prvog potpredsjednika Afganistana Amrulaha Saleha, koji se proglasio "prijelaznim legitimnim predsjednikom" države, obećavši da neće pokleknuti pred novim vladarima Kabula.

Talibani su konferenciju za novinare održali dok Sjedinjene Države i zapadni saveznici nastavljaju evakuaciju svojih diplomata i civila, odnosno dan nakon kaotičnih scena u zračnoj luci u Kabulu iz koje su Afganistanci očajnički pokušavali pobjeći iz zemlje.

Nastojeći što prije evakuirati svoje diplomate i civile iz Afganistana, predstavnici stranih sila razmišljaju na koji način odgovoriti na izmijenjenu situaciju na terenu.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u utorak da je iz Afganistana evakuirano svih 26 hrvatskih državljana i zahvalio na pomoći američkim, britanskim, njemačkim i ukrajinskim vlastima.