Ukrajinska protuzračna obrana (PZO) mogla bi ostati bez raketa i streljiva u svega nekoliko tjedana, navedeno je u tajnim dokumentima Pentagona od veljače, koji su procurjeli u javnost, prenio je Guardian.

U jednom od dokumenata od 23. veljače, koji ima oznaku "povjerljivo", do detalja se navodi kako će ukrajinski PZO sustav S-300 potpuno utihnuti do 2. svibnja, ukoliko nastavi istim tempom biti korišten.

Autentičnost Pentagonovih dokumenata nije potvrđena, piše Tanjug.

U priopćenju od nedjelje, iz Pentagona su poručili da provjeravaju vjerodostojnost fotografiranih dokumenata koji "djeluju da sadrže vrlo osjetljiv materijal".

Ukrajinski protuzračni sustav Buk, na koji se ukrajinska vojska oslanja, uz S-300, mogao bi se istrošiti do polovine travnja, objavio je The New York Times, dok bi protuzračne jedinice na prvoj liniji fronta mogle biti "totalno smanjene" do 23. svibnja.

Ruski lovci i bombarderi dobijaju sve veću mogućnost da napadnu ukrajinske snage, što bi mogao biti izazov za Kijev, istaknuo je njujorški list, citirajući visoke vojne dužnosnike SAD-a.

Glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, pukovnik Juri Inhat, nije komentirao informacije, ali je rekao za Wall Street Journal kako se Ukrajina suočila s ozbiljnim problemima u pronalasku streljiva za oružje napravljeno u sovjetsko vrijeme, posebno za S-300 i Buk.

"Ukoliko izgubimo bitku na nebu, posljedice po Ukrajinu mogle bi biti veoma opasne. Ovo nije vrijeme za odugovlačenje", rekao je, apelirajući na zapadne saveznike da ubrzaju isporuku pomoći.

Američki dužnosnici vjeruju da je očigledno curenje velike količine poverljivih Pentagonovih dokumenata možda došlo iz američkog izvora.

Neki dužnosnici kažu da, ako se uzme u obzir obujam tema obrađenih u dokumentima, a koje se tiču rata u Ukrajini, zatim Kine, Bliskog istoka i Afrike, ima nagovještaja da su procurjeli iz ruku Amerikanca, a ne saveznika.

Ovaj sigurnosni proboj podataka smatra se jednim od najopasnijih još od 2013. godine, kada se više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na WikiLeaksu.