Američki predsjednik Donald Trump jučer je nakratko izašao iz vojne bolnice Walter Reed u kojoj je hospitaliziran zbog koronavirusa. Trump je viđen u povorci vozila koja je polako prošla ispred skupine Trumpovih pristaša koji su se okupili pred bolnicom.  

"Iznenađenje" je najavio videom na Twitteru, a objavio ga je 15 minuta prije izlaska iz bolnice. Međutim, njegov kratki izlet izazvao je brojne kritike struke.  

"Svaka osoba u automobilu tijekom te potpuno nepotrebne predsjedničke vožnje sada mora na 14 dana u karantenu", napisao je na Twitteru James Phillips, liječnik i profesor hitne medicine na Sveučilištu George Washington. 

"Mogli bi se razboljeti. Mogli bi umrijeti. Zbog političke predstave." 

Senator Brian Schatz, demokrat s Havaja, dodao je da "moli za zdravlje pripadnika tajne službe koji su bili u Trumpovoj pratnji: njima je jasno da je rizik dio njihova posla, samo što ne bi trebali biti dovedeni u situaciju da moraju razmišljati da im opasnost prijeti od osobe koju štite". 
 


Bilo je i poruka potpore pa je tako republikanac Greg Abbott, guverner Teksasa, na vijesti o Trumpovoj vožnji oko bolnice na Twitteru napisao kako se čini da se Trump brzo oporavio od covida. 

"Tolike su molitve uslišane", dodao je. 

"Poduzete prikladne mjere opreza" 

Situaciju je i komentirao jedan od aktivnih agenata tajne službe.  

"To se nikada nije smjelo dogoditi. Agenti koji su vozili Trumpa sada moraju ići u karantenu. Mislim, ne bih želio biti u njihovoj blizini. Frustrirajuće je kako se prema nama odnosi kada je u pitanju koronavirus, kao da smo jednokratni", rekao je za CNN, jedan od agenata koji trenutno radi u tajnoj službi.  

Drugi agent je rekao kako u toj situaciji ne možete reći ne, a treći tvrdi kako je sve bilo nepromišljeno.  Ipak, ne misle svi agenti da je Trumpov potez bio loš.  

"Gledao sam neke vijesti danas i smiješno je reći da Trump pokušava ubiti ljude oko sebe. On je nekonvencionalan, ali mi obavljamo posao", rekao je jedan od agenata. 

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere Trumpov izlazak iz bolnice opisao je kao "kratku vožnju u motoriziranoj povorci kako bi mahnuo pristašama" te je dodao da se Trump vrlo brzo vratio u bolnički apartman. 

Deere je istaknuo da su "poduzete prikladne mjere opreza" prije vožnje kako bi se zaštitili predsjednik i oni koji ga podupiru. 

"Potez je odobrio liječnički tim", dodao je.