Kada sijete sjeme rajčice, postoji jedna stvar koju možete učiniti kako biste ubrzali proces klijanja. Uostalom, zašto biste čekali 10 dana kada možete sve to puno brže - napisao je jedan korisnik na društvenim mrežama i otkrio koju metodu primjenjuje njegov djed koji, prema njegovim riječima, svake godine udvostruči plodove rajčice, a svaki put su i sve veće i sočnije. Zašto čekati 10 dana kada se to može još brže. Tajna je u tome da pripremite pažljivo iskombiniranu domaću prihranu. Korisnik je ispod svog posta otkrio i da mu je djed preporučio miješanje ovih sastojaka kako bi stvorio vitaminsku bombu za svoje sadnice. Vrijeme klijanja se na ovaj način smanjuje s 10 dana na 2, a ova metoda ne samo da ubrzava klijanje sjemena već i opskrbljuje sjeme potrebnim mineralima.

Prije sjetve potopite sjeme u ovu otopinu: U pola litre mlake vode dodajte 1 čajnu žličicu drvenog pepela jer pospješuje brže klijanje i jača mlade biljke. Sadrži korisne minerale kao što su kalij, fosfor i kalcij. Osim toga, pepeo može pomoći u zaštiti sjemena od štetnih mikroorganizama. Ulijte pepeo u vodu i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon tog vremena otopinu procijedite kroz gazu kako biste dobili bistru tekućinu. Sjemenke uspite u gazu i zatvorite gumicom. Tako ih potopiti u pripremljenu otopinu i ostaviti uronjene 6 sati. Nakon 6 sati izvadite ih iz otopine i isperite čistom vodom. Sjemenke osušite papirnatim ručnikom i sada ih možete posijati u odgovarajući supstrat.

Zatim, tu je i hranjivo gnojivo za mlade sadnice. Ovo gnojivo ubrzava rast i razvoj mladih biljaka i pomaže u obnavljanju zdravlja uvelih sadnica. Korištenjem ovog gnojiva stabljika biljke brzo zadeblja, sadnice su zdrave, a listovi bujno zeleni.

Namijenjen je za sadnju rajčica, krastavaca i drugog povrća.

Trebamo:

- kruh (bilo koji, suh ili pljesniv)

- 1 litra vode

- 1 žličica granuliranog šećera

- 3 žlice mlijeka

Način pripreme: Kruh narežite na manje komade, stavite u staklenku od 1,5 l i napunite do pola. Ulijte vodu i dodajte žličicu šećera. Zatvorite posudu poklopcem i stavite je na toplo mjesto. Pustite otopinu da odstoji 2 dana, zatim filtrirajte koncentrat i razrijedite ga u omjeru 1:3. Dodajte 3 žlice mlijeka, što će poboljšati nutritivna svojstva gnojiva, prenosi Jedna istina. Otopina je spremna za upotrebu. Njime možete zalijevati biljke iz korijena ili prskati po listovima. Za postizanje najboljih rezultata prihranu ponovite 2-3 puta u razmaku od 10 dana. Ovo organsko gnojivo izvrsna je alternativa drugim gnojivima te je jednostavan i jeftin način prirodnog hranjenja biljaka.

Jutarnji.hr