Svjetske cijene hrane pale su u prosincu, označavajući deveti uzastopni mjesečni pad, ali su porasle za više od 14 posto u 2022. u usporedbi s prijašnjom godinom dosegnuvši najvišu razinu otkako se bilježe, objavila je u petak UN-ova agencija za hranu, javlja Hina.

Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), koji prati međunarodne cijene prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje u svijetu, u prosjeku je prošli mjesec iznosio 132,4 boda u usporedbi s revidiranih 135,00 bodova za studeni. Brojka za studeni prethodno je navedena kao 135,7 bodova.

Za cijelu 2022. referentni indeks iznosio je u prosjeku 143,7 boda, što je povećanje od 18 bodova ili 14,3 boda u odnosu na 2021. i najviše od početka bilježenja 1990. godine.

Pad indeksa u prosincu potaknut je naglim padom međunarodnih cijena biljnih ulja, zajedno s određenim padom cijena žitarica i mesa, ali smanjen blagim povećanjem cijena šećera i mliječnih proizvoda, rekao je FAO.

Cijene hrane porasle su nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine zbog straha od poremećaja u trgovini na Crnom moru. Djelomično su smanjene zbog dogovora o izvozu žitarica iz Ukrajine koji podržava UN.

FAO je prošle godine rekao da će troškovi uvoza hrane 2022. navesti najsiromašnije zemlje da smanje isporučene količine.

Indeks cijena hrane sastoji se od prosjeka indeksa cijena mesa, mliječnih proizvoda, žitarica, biljnih ulja i šećera, ponderiranih prosječnim udjelima izvoza svake od grupa za 2014.-2016., rečeno je.