Otkako je Rusija anektirala Krim 2014., američkim je tvrtkama zabranjeno poslovati s MMZ Avangardom, ruskom državnom tvrtkom koja proizvodi projektile za jedno od najsofisticiranijih ruskih oružja, protuzračni obrambeni sustav S-400.

Zapad je itekako bio zabrinut oko tog sustava pa su Sjedinjene Države svojedobno čak izbacile Tursku, članicu NATO-a, iz zajedničkog programa razvoja borbenih zrakoplova, nakon što je Ankara preuzela ruski sustav.

No, dok su Sjedinjene Države poduzimale sve moguće radnje kako bi otupile poslovanje vojnotehnološke industrije iz Moskve, američka tehbnološka tvrtka Extreme Networks uredno je godinama opskrbljivala MMZ Avangardu opremom za računalna umrežavanja i drugim hardverima, piše Reuters.

Extreme Networks pravda se činjenicom da je oprema "možda" prodana Rusima, ali preko treće strane i bez znanja vodstva firme. Za te tvrdnje, međutim, nisu ponuđeni nikakvi dokazi.

Ukrajinci, inače, već mjesecima naglašavaju da su upravo projektili tvrtke MMZ Avangard ubili najmanje trideset civila u jezivom napadu na konvoj pokraj Zaporižja prošlog mjeseca. Ni dužnosnici Kremlja ni ruska kompanija nisu, u međuvremenu, odgovorili na Reutersove upite.

Između 2017. i 2021. MMZ Avangard nabavio je više od pola milijuna dolara vrijednu opremu američke tvrtke Extreme za svoje informatičke sustave, prema poslovnoj evidenciji koju su pregledali novinari Reutersa.

Zapisi također pokazuju da su poslovi išli preko naizgled bezazlene korporacije u blizini Moskve, a unatoč tome što su dva viša zaposlenika tvrtke Extreme izrazila inicijalnu zabrinutost, prodaja je dobila zeleno svjetlo.

Činjenica da je ruska vojna tvrtka, koju je Washington već identificirao kao prijetnju, nastavila slobodno kupovati američki računalni hardver, u suštini je studija slučaja o tome kako je Zapad možda precijenio svoju sposobnost da uguši rusko gospodarstvo zabranama izvoza i trgovinskim sankcijama.

Ali također naglašava i magnitudu u kojoj je ruski vojni stroj ovisan o američkoj visokotehnološkoj opremi.

U travnju, šest tjedana nakon ruske invazije na Ukrajinu, jedan je zaposlenik Extremea podnio i internu pritužbu tvrdeći da tvrtka prodaje opremu raznim vojnim proizvođačima u Rusiji. "Naša oprema koristi se u komunikacijskim sustavima na ruskim ratnim brodovima", stajalo je u pritužbi.

No, tvrtka je u svom priopćenju navela da je te optužbe iznio nezadovoljni zapsolenik. Extreme je inače tvrtka koja trguje na NASDAQ burzi, ima solidnu reputaciju u SAD-u i službeni je partner američke football lige, NFL-a. NFL je odbio komentirati Reutersov članak. Prošle je godine Extreme ostvario prihod od 1,1 milijardi dolara.

Prema dokumentima koje je Reuters imao na uvid, Extreme nije prodavao samo MMZ Avangardi, tvrtki koja izrađuje ruske projektile, nego i ruskim vojnim brodograđevnim kompanijama kao i proizvođačima visokotehnoloških obrambenih sustava.

Jedan od dokumenata pokazuje da su u četiri godine zaključno s 2020. ruski kupci od Amerikanaca kupili opremu u vrijednosti od čak 41,5 milijuna dolara.