Skupina mladih u francuskom Nantesu postali su heroji nakon što su spasili obitelj iz požara koji je zahvatio njihov stan u stambenoj zgradi.

Na dramatičnim snimkama vidi se kako su mladi pomogli obitelji da pobjegne iz stana na trećem katu u nedjelju poslijepodne.

Donijeli su madrace u podnožje zgrade, a šestomjesečna beba para bačena je na sigurno. Beba je prebačena u bolnicu u kritičnom stanju, ali kažu da se oporavlja.

Jedan od mladih koji su sudjelovali u spašavanju, Tahmid, rekao je za internetsku stranicu Ouest-France da je odluka o bacanju dojenčeta s balkona bila "posljednje moguće rješenje" jer se dim širio iz zgrade u četvrti Bottiere u Nantesu.

Požar se proširio na druge stanove u zgradi, a vatrogasci su spasili još nekoliko ljudi. 

Kenza Zekkar, predsjednica lokalne organizacije mladih Bien-être et solidarité Pays de la Loire, rekla je za BBC da je organizirala spašavanje obitelji dok su lokalni stanovnici čekali dolazak vatrogasnih službi. 

Njezin suprug bio je među mladim muškarcima koji su se popeli na zgradu i pomogli paru, rekla je. 
 


Njezina organizacija sad traži da trojica migranata, koji su sudjelovali u spašavanju obitelji, dobiju službene papire i smještaj. 

Pokrenuta je i online peticija kojom se francuskog predsjednika Emmanuela Macrona poziva da "oda počast i priznanje herojima (četvrti) Bottiere".

Ova priča podsjetila je na slučaj migranta iz Malija koji je postao heroj nakon što se popeo na zgradu kako bi spasio malenog dječaka koji je visio s balkona na četvrtom katu u Parizu 2018. godine.

Mamoudou Gassama je nakon toga dobio francusko državljanstvo, a predsjednik mu je uručio medalju za hrabrost.