Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je u četvrtak da je "svijet u ratu s virusom" i upozorio je da je "globalna recesija, možda rekordnih dimenzija, skoro izvjesna".

Čelnik svjetske organizacije kazao je da "ljudi pate, bolesni i prestrašeni" i istaknuo je da trenutne reakcije pojedinačnih zemalja "ne uzimaju u obzir globalni obujam i složenost krize".

''Ovo je trenutak koji zahtijeva koordiniranu, odlučnu i inovativnu političku akciju vodećih svjetskih ekonomija. Moramo priznati da će najsiromašnije zemlje i najranjivije kategorije stanovništva, posebno žene, biti najteže pogođene'', izjavio je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

On je pozdravio vanredni sastanak čelnika grupe 20 vodećih svjetskih ekonomskih sila zakazan za sljedeći tjedan na kojem će se razmotriti odgovor na pandemiju COVID-19, rekavši da će i on sudjelovati s porukom da je ovo" situacija bez presedana koja zahtijeva kreativnost i obujam odgovora mora se podudariti s njezinim obimom", prenosi Associated Press.