Potencijalno najveće skladište zlata u Europi nalazi se usred - švicarskih Alpa. Do ovog zapanjujućeg otkrića stigao je Bloomberg, a vlasnik tvrtke koji pohranjuje to zlato želi ostati anoniman iz očekivanih razloga - ne želi probleme.

Golemi trezor zlata nalazi se usred ničega u tunelima koje je nekad koristila švicarska vojska. Kraj skladišta je i mala pista koja idealno dođe bogatim klijentima kada privatnim avionima dolaze po svoje bogatstvo. U skladište je gotovo nemoguće provaliti. Na ulazu je golemi metalni portal od 3,5 tone koji se može otvoriti tek nakon unošenja sigurnosnog koda, skeniranja zjenice te raspoznavanja lica. Dakle, provala je gotovo nemoguća.

Bez obzira na to, vlasnik trezora ne želi odati svoje ime kako slučajno ne bi privukao raznorazne kriminalce. Ali ne samo one koje bi htjeli provaliti, već i one koje bi mu plaćali da pohranjuje njihovo zlato sumnjivog porijekla. Vlasnik za Bloomberg kaže da ne prihvaća baš svakoga, štoviše, većina njih padne na njegovom sigurnosnom testu.

- Jednostavno, ne želim probleme - ponavlja još jednom usplahireni vlasnik koji je i svjestan upozorenja tijela za zaštitu financijskog sustava od pranja novca (FATF) gdje se navodi da zlato koriste kriminalci za financiranje terorizma.

Sada se postavlja pitanje - zašto bogataši skladište zlato? Nakon financijske krize 2008. godine pohranjivanje zlata postalo je unosan biznis. Jednostavno, bogataši u zlatu vide zalog za budućnost, ono im je puno sigurnija varijanta od držanja gotovine na računima. Plus - nitko te ne pita za porez! Za razliku od švicarskih banaka koja su obvezne prijaviti sumnjive transakcije, vlasnici trezora to ne moraju napraviti...

Koliko je takvih trezora u Švicarskoj, nemoguće je reći. Pogotovo što u Alpama postoji čitav niz tajnih bunkera i tunela, a procjenjuje se da je njih desetak iskorišteno za pohranjivanje zlata. Vlasnik trezora koji je razgovarao s novinarima Bloomberga tvrdi da je njegov najveći u državi i sedmi najveći na svijetu. A s obzirom na profil njegove klijentele, i sam tretman na planinama mora biti - kraljevski.

Kraj same piste nalazi se VIP salon u kojem se bogataši mogu odmoriti odmah nakon leta. Da se ne bi previše umorili, njegovi klijenti mogu preseliti u jedan od luksuznih apartmana koji je samo nekoliko metara udaljen od mini zračne luke. Tamo mogu uživati u rajskom ozračju, jesti i piti bez da itko uopće sazna da su tamo, bez da ostave ikakve tragove kreditnih kartica i putnim isprava u hotelima i restoranima...