U Švicarskoj se u nedjelju, 28. veljače, održava referendum na kojem će glasači donositi odluke - od moguće deportacije stranih izgrednika, do gradnje drugog tunela kroz planinski vijenac Gotthard.

Švicarska održava referendume nekoliko puta godišnje prema novom sustavu direktne demokracije tijekom kojih glasači daju svoje mišljenje o predloženim zakonima i javnim inicijativama za koje je neophodno 10.000 potpisa.

Glavno pitanje na referendumu predviđenom u nedjelju je prijedlog radikalne Stranke švicarskog naroda /SVP/ o tome da li će se strani državljanin suočiti sa automatskom deportacijom, ukoliko bude proglašen krivim i za najmanji prekršaj, poput prekoračenja brzine.

Prema nacrtu zakona SVP, stranci će automatski biti deportirani po odsluženju kazne za teže prekršaje poput ubojstva, silovanja i oružane pljačke ili za dva manja prekršaja počinjena u razmaku od deset godina, kao što su prekoračenje brzine ili provala.

Analitičari smatraju da bi pozitivan odgovor mogao dodatno zakomplicirati odnose između Švicarske i EU, koja je njen najveći trgovinski partner i već su u sporu oko određivanja kvota za radnike iz europskog bloka, prenosi Srna.

Prema rezultatima anketa istraživačke grupacije "GFS.Bern" glasači će tijesnom većinom odbaciti prijedlog.