Sveti Antun Padovanski u svojoj propovijedi nam govori: “Riječ je živa kad život govori. Zato neka prestanu riječi, a neka govore djela. Prepuni smo riječi, prazni djelima…”

Blagdan je Svetoga Ante Padovanskoga. Crkva ga je proglasila naučiteljem zbog njegove jake čežnje i oduševljenja za širenjem Evanđelja i života po poruci Božje riječi. I mi smo pozvani biti evangelizatori po njegovome uzoru i svetosti.

Antun je posjedovao briljantan talent naučavanja i propovijedanja. Svojim životom, naporima i molitvom postao je bez sumnje sličan Isusu. Bio je sjajan u tome da ljubeći Božju riječ i razumijevajući je, donese je i prilagodi svakodnevnim situacijama života. Upravo tu Crkva naročito želi nasljedovati svetoga Antuna. Naučimo od sv. Antuna značenje prave mudrosti. “Kada Duh Sveti zahvati dušu, On je ispunjava svojim plamenom i daje da zahvata i druge” – sv. Antun.

Postoje mnoge župne i područne crkve, groblja i grobljanske kapelice koje su u hrvatskome puku posvećene sv. Anti Padovanskom, te mnoštvo usputnih kapelica. Prema svemu ovomu dade se zaključiti da naš narod vrlo štuje ovoga Sveca, a i on je sam s pravom nazvan Svetac svega Svijeta.

Svetac – zaštitnik

Sveti Antun časti se i kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat.

Sv. Antun poznat je i kao sveti “ugovarač braka”, u Španjolskoj to zovu “Santo Casamentero” ili svetac zaštitnik onih koji traže bračnog druga.

Sretan i blagoslovljen imendan svima koji nose ima današnjega sveca!