Švedska startup kompanija Cellink uspjela je uz pomoć 3D printera replicirati dijelove ljudskog tijela i organe. Ta bi inovativna ideja mogla pomoći liječnicima u pronalasku novih metoda liječenja raka i drugih teških bolesti, piše portal World Economic Forum.

Organi stvoreni pomoću gela i fibroblasta

Znanstveni tim otkrio je da prava kombinacija sintetičkih i prirodnih polimera pomiješana s materijalima koji su bazirani na izvanstaničnoj matrici može biti savršen materijal za stvaranje novih organa i reproduciranje svih vrsta stanica.

Startup je uz pomoć jedinstvenog gela i serije fibroblasta uspio isprintati 3D model ljudske kože, a sprema se proizvesti i model tkiva jetre, kao i beta stanice koje proizvode inzulin.

Uz takve rezultate ne iznenađuje da je Cellink u samo dvije godine od malog znanstvenog startupa postao snažna tvrtka koja je aktivna u 48 zemalja diljem svijeta.

Trenutno je u Cellinku zaposleno 70 ljudi koji rade u više od 450 laboratorija u cijelom svijetu, a tvrtka surađuje i s vodećim imenima farmaceutske industrije poput kompanije Johnson and Johnson.

Nevjerojatna preciznost 3D printera

Cellink se u izradi modela organa koristi najsuvremenijom opremom - izvanredno preciznim i brzim 3D printerom koji smjesu hidrogela i različitih materijala oblikuje na potrebne načine, tj. u oblike raznih organa.

Hidrogelovi kojima se Cellink koristi u izradi organa jedinstveni su po tome što imaju vrlo specifična svojstva - viskozni su, želatinasti, mogu se ugraditi u mreže, proizvoditi u svakom trenutku i nevjerojatno su otporni na naprezanje i izdržljivi.

Njihovi printeri također su jedinstveni - treća generacija BIOX opreme omogućava izgradnju slojeva od samo 50 mikrona, s rezolucijom od jednog mikrona.

Iako su i mnoge druge kompanije razvile tehniku 3D printanja ljudskih organa, 3D printer kojeg rabi Cellink nudi istu uslugu po deset puta manjoj cijeni, napominje se na kraju članka.