Pisma koje je drugi bošnjački član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio kralju Kraljevine Švedske Karlu XVI Gustavu vraćena su u Sarajevo zbog toga što nisu bila na engleskom jeziku, saznaje Srpskainfo iz diplomatskih izvora.

Podsjećaju, nakon što je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, Komšić je u znak prosvjeda uputio pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije znanosti Matsu Malmu.

Nakon njegove reakcije u medijima, Komšić mu je pisao ponovo. Međutim, medijima tada nije priopćeno da je predsjedavajući Predsjedništva BiH oba puta ta ista pisma pokušao da pošalje i švedskom kralju, ali u svakom slučaju ona još nisu ni stigla do njega zahvaljujući diplomatskom gafu Komšića ili nekoga od njegovih suradnika koji službenu diplomatsku poštu nisu uputili na engleskom jeziku.

Veleposlanstvo BiH u Švedskoj, koja je u ovom slučaju bila samo poštar, Komšićeva pisma je proslijedila Ministarstvu inozemnih poslova Švedske odmah po prijemu.

Međutim, 14. studenog joj je odgovoreno da pisma upućena kralju od 15. i 18. listopada treba prevesti na engleski jezik. Sada se čeka da Komšićev kabinet to učini.

Nije poznato da li je Kraljevska švedska akademija prihvatila Komšićeva pisma, ili su i oni tražili da im budu prevedena.