Približno 200 slučajeva COVID-19 zabilježeno je među pojedincima koji su primili dvije doze cjepiva i 6.000 slučajeva među onima koji su primili jednu dozu, objavila je švedska Agencija za javno zdravstvo u utorak. Ta zemlja koristi tri cjepiva u svojoj kampanji cjepljenja, od farmaceutskih tvrtki Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca. 

Zaključno s petkom, više od milijun Šveđana primilo je prvu dozu i više od 447.000 primilio je dvije doze, sudeći po posljednjoj statistici Agencije za javno zdravstvo. Dvije trećine od 6.000 ljudi koji su testirani pozitivno na COVID-19 nakon prve doze razboljeli su se u roku od dva tjedna nakon što su cijepljeni, prije nego što je njihovo tijelo imalo vremena da stvori zaštitu, prenosi Fena.  

Među onima koji su primili dvije doze, 200 je testirano pozitivno u roku od dva tjedna ili kasnije nakon što im je ubrizgana druga doza. 

"Nijedno cjepivo ne pruža stopostotnu pomoć. Kada je riječ o cijepljenju protiv COVID-19, prve analize ukazuju da je broj zaraza u Švedskoj u skladu s očekivanim. Važno je da se svi pridržavaju trenutnih pravila i preporuka za smanjenje širenja COVID-19. To se također primjenjuje na ljude koji su cijepljeni", navodi vodeći državni epidemiolog Anders Tegnell u priopćenju za javnost objavljenom u utorak.