Nije prihvatljivo i neshvatljivo je da neki hrvatski intelektualci kao što Božo Skoko ne razlikuje značenje sveca od zločinca. U knjizi “Hrvatski Velikani”, Božo Skoko opisuje neke hrvatske velikane, poput skorog hrvatskog i katoličkog sveca kardinala Alojzija Stepinca, ali, na žalost, gospodin Božo Skoko skače preko svakog ljudskog dostojanstva, istine, pravde i poštenja, pa uvrštava najvećeg zločinaca hrvatskog nadoda i jednog od deset najveće zločinaca svijeta, Josipa Broza Titu, među hrvatske velikane.

Blaženi Strepinac jest divan primjer hrvatskog i svjetskog velikana i sveca koji je bio i jest jedan on onih hrvatskih velikana koji se nikada nije bojao braniti katoličku vjeru općenito, ali i u isto vrijeme bio je jedan od onih Hrvata koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata i za vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske imao hrabrosti braniti sve nedužne ljude ,bez razlike koje narodnosti ili vjere bili, od progona nacističkih okupatora hrvatske države kao i od jugoslavena, komunista, partizana ili velikosrpskih fašista i četnika.

Blaženi kardinal Stepinac također se  obraćao vlastima Nezavisne Države Hrvatske i tražio je da se ne progone nedužni Židovi ili bilo koji drugi nedužni ljudi, ali se nije ni ustručavao izreći njegovu povijesno vrlo važnu izjavu na jugoslavenskom sudu zločinca Tita 1946 godine: “… Hrvatski narod se plebiscitarno izjasnio za hrvatsku državu i ja bih bio ništarija kad ne bih osjetio bilo hrvatskog naroda koji bijaše rob u bivšoj Jugoslaviji…” (iz obrane pred jugoslavenskim zločinačkim sudom, Benighar, 1974., s.584).01

Blaženi Kardinal Alojzije Stepinac bio je presretan kada se hrvatski narod uspio osloboditi od velikosrpskog zauzeća (okupacije) što je On nazvao“Kraljevina Srbija“, 10. Travnja 1941. godine i uspostavio svoju hrvatsku državu, Nezavisnu Državu Hrvatsku na čelu s Dr. Antom Pavelićem,velikanom vjekova koji će ostati u povijesti hrvatskog naroda kao jedan od najuspješnijih tvorac hrvatske države u novojoj hrvatskoj povijesti. Navodim sljedeću izjavu Blaženog kardinala Stepinca o uspostavi Nezavisne Države Hrvatske:

“Nema nikoga među vama koji u ovo posljednje vrijeme nije bio svjedokom najzamašnijih događaja u životu hrvatskog naroda…Nitko pametan toga osuditi ne može i nitko pošten toga zamjeriti ne može jer je ljubav prema vlastitom narodu Božijim prstom upisan u ljudsko biće i Božja je zapovijed“. (Knjiga Dr. Esther Gitman: Kad hrabrost prevlada s.164 )

Dr. Esther Gitman, vrlo ugledna Amerikanka židovskog podrijetla, rođena u Sarajevu, jedna od uglednih svjetskih pisaca napisala je knjigu“Kad hrabrost prevlada“ u kojoj opisuje “Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945.godine“.

Titov zločinački sud bez ikakvih dokaza osudio je blaženog kardinala Alojzija Stepinca, po nalogu samog Tita, na 16 godina teške robije. Kao posljedica progona i zatvora kardinal Alojzije Stepinac je preminio u Krasiću 10.veljače 1960. godine. Doktori i medicinski stručnjaci koji su liječil Kardinala Stepincai tvrde da je kardinal Alojzije Stepinc bio postepeno trovan baš zato što je vjerovao i tvrdio da je uspostava Nezavisne Države Hrvatske bila volja i pravo hrvatskog naroda da je imao pravo na svoju hrvatsku državu i zato što nije htio odvojiti katoličku crkvu Hrvata od Rimokatoličke crkve.

Nakon neopravdane osude hrvatskog nadbiskupa Kardinala Stepinca mnogi su svjetski političari, novinari kao i vjerske vođe ustali u obranu katoličkog i hrvatskog narodnog velikana i svetca. Navesti ćemo samo nekoliko izjava što drugi kažu o blaženom Stepincu.

Američki biskup J. Sheen rekao je sljedeće o Kardinalu Alojzu Stepincu,White Plains, New Yorku 12. Rujna 1948.godine:

“Stepinac, koji je išao na sud kao duhovni pastir Hrvata, izišao je iz sudnice kao opći vođa hrvatskog naroda i kao uzor svijetu” . “Kažem Vam, kad bi oni šutjeli, kamenje bi vikalo (LK 19, 40). Kardinal je učinio, da tisuće kamenja tisuću puta odzvanjaju. STEPINAC MU JE IME“ !

Profesor Vinko Nikolić napisao je i izdao dvije izvanredno vrijedne i ogromne knjije “Stepinac mu je ime“ koje preporučijem Boži Skoki da pročita i da sazna pravu istinu o hrvatskom svetcu i kardinalu Alojzu Stepincu.

Da je kardinal Alojzije Stepinac uistinu hrvatski i katolički svetac potvrđuje i činjenica da ga je Papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici pred preko pola milijuna hrvatskog naroda.
Zločinac nikako ne može biti velikan. Čestitam Boži Skoki što je napisao knjigu o brojnim zaslužnim hrvatskim velikanima, iako neopravdano neke najzaslužnije hrvatske velikane potpuno izbjegava spomenuti. Trvdnja Bože Skoke u njegovoj knjizi “Hrvatski Velikani” da je zločinac Tito jedan od velikana hrvatskog naroda nije istina i nije ništa druge nego veleizdaja hrvatskog naroda, sluganstvo i ulizivanje jugoslavenskoj komunističkoj i velikosrpskoj fašističkoj politici. Zločinac Tito je u svibnju 1945.godine na Marcelju naredio partizanima, zločincima hrvatskog naroda sljedeće: “Zatrpajte tu hrvatsku bandu sa mnogo zemlje da ne smrdi“. Croacias Totales – Buenos Aires.

Prema zapisima Ivana Meštrovića, prilikom njegove posjete zločincu Titi na Brijunima upitao je Tita zašto su pobijene stotine tisuća Hrvata poslije rata? Tito mu je odgovorio: “To sam dozvolio da se zadovolje Srbi“.

Ta Titova izjava jasno potvrđuje da je on osobno odgovoran za Bleiburšku tragediju i križne putove i druge tragedije Hrvatskog naroda od 15. svibnja 1945 godine. Po uvjerenju Tito je bio jugoslaven koji se nikad nije izjasnio Hrvatom. Josip Broz Tito je postao predsjednik komunističke Jugoslavije koji se je pokazao kao veliki nasilnik (diktator) progonom više od 650 tisuća hrvatskog naroda, civila i hrvatskih vojnika 1945.godine. Za vrijeme rata nastalo je jedno od najkrvoločnijih razdoblja uništenja hrvatskog naroda, a naročito poslije 15. svibnja 1945.godine zločinac Tito i njegovi partizani rušili su sve što je bilo hrvatsko. Rušene su i paljene mnoge crkve,džamije i druge vjerske ustanove, ubijali su svećenike, progonili i ubijali nevine ljude i žive bacali u mnogobrojne jame i stratišta kao što su: Jazovka, Marcelj, Huda Jama, Trezno i mnoge druge. Božo Skoko morao bi bar znati o partizanskom pokolju 30 franjevaca u Širokm Brijebu 7. Veljace1945. koje su natjerali u podrum samostana kojeg su tada zapalilii Poubijane Hrvate su zakopavali u Jasenovcu i drugim mjestima i prepisivali te poubijane Hrvate hrvatskim vlastima da su ih dali ubiti. Progoni i ubojstva hrvatskog naroda nije prestalo dok se god nije ponovno uspostavila hrvatska država, Republika Hrvatska 1991.godine.

Tito je javni zjavio u Ljubljani 26. svibnja 1945: “Što se tiče ovih izdajica kojih je bilo u svakom narodu, među svim ljudima, to je sada stvar prošlosti. Ruka pravde, osvetnička ruka naroda, već je stigla većinu; samo manjina izdajica uspjela je pobjeći i staviti se pod inozemno zaštitničko krilo. Ta manjina nikada vise neće zuriti u naše lijepe planine, naša cvjetna polja. Ako se to i dogodi, trajat će kratko vrijeme”.

Na jugoslavenskoj skupštini u Beogradu u siječnju 1951. ministar Aleksandar Ranković. Tijekom govora kaže: “Likvidirali smo 568.000 narodnih neprijatelja, a kroz logore od 1945. do 1951. prošlo je 3.777.776 zatvorenika”. („Politika“, Beograd, 1. veljače 1951).

Ovo su tek neke nepobitne činjenice koje sam naveo, samo je jedan mali dio istine, ali su i veliki nepobitni dokazi da hrvatski skori svetac Kardinal Alojzije Stepinac jest u istinu velikan hrvatskog naroda i katoličke crkve. Isto tako je dovoljno jasno svakome svjesnome Hrvatu i Hrvatici da vidi da je Josip Broz Tito bio i ostao za vjekove zločinac nad hrvatskim narodom kao što je Hitler zločinac nad židovskim narodom, pa prema tome ime zločinca Josipa Broza Tite nikad ne može biti među imenima hrvatskih velikana.

Zašto to ne vidi ili neće da vidio Božo Skoko? Nneka Bozo Skoko javno odgovoti sma sebi i hrvatskome narodu na to pitanje. Da je Tito zaista zločinac to čak potvrđuje i britanski odnovinar Nigel Jones u MailOnline 25. Studenog 2015 gdje navodi da Tito pripada među najveće zločince svijeta u njegovom članku “Od Staljina do Hitlera” gdje navodi da je zločinac Tito dao pobiti 570.000 političkih protivnika.

Jozo Ćuk, Australia