U mjestu Kostajnica pokraj Konjica u župi Presvetog Srca Isusova Obri, 17. studenog 2021. održana je jesenska korona (susret) ramskog dekanata.

Dobrodošlicu svim svećenicima poželio je župnik vlč. Marin Marić koji stanuje u Kostajnici te pastoralno skrbi za župu Obri i za župu sv. Ilije proroka Solakova Kula.

Radni dio korone je započeo molitvom i pozdravom ramskog dekana mons. Marka Tomića, župnika u Prozoru.



Dekan Tomić je potom upoznao svećenike s tijekom Dekanske konferencije održane u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskoga u Sarajevu, 10. studenoga 2021. pod predsjedanjem nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, na kojoj su sudjelovali dekani iz svih 13 dekanata. Prenio je preporuku Ordinarijata da se godišnje dekanske vizitacije obave u listopadu, a da jesenske dekanske korone budu održane nakon Dekanske konferencije u drugom dijelu mjeseca studenog. Progovorio je i o tijeku Sinode Vrhbosanske nadbiskupije koja će biti zaključena svečanim Euharistijskim slavljem na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2021.



Tijekom susreta župnici su dogovorili termine zajedničkih božićnih ispovijedi, tečaja za zaručnike i raznih drugih susreta i događanja u pastoralnoj godini 2022.

Nakon radnog dijela uslijedilo je Misno slavlje u filijalnoj crkvi u Kostajnici. Arhiđakon Fojničkog arhiđakona, kojem pripadaju kreševski, ramski, sarajevski i sutješki dekanat, mons. Ante Meštrović predvodio je Euharistijsko slavlje uz koncelebraciju deset svećenika i sudjelovanje malobrojnih vjernika koji su ostali u ovoj, tijekom rata prognanoj župi. U prigodnoj propovijedi mons. Meštrović se osvrnuo na Isusovu prispodobu iz evanđeoskog misnog odlomka za taj dan (Lk 19,11-28) o budućem kralju koji, prije odlaska na put, slugama povjerava različite svote novca da s tim novcem trguju do njegova povratka te ih, nakon što je primio kraljevstvo i vratio se, poziva da kažu što su zaradili i prema tome im povjerava upravu nad svojim gradovima. Mons. Meštrović je istaknuo da Krist Kralj, kojemu će jednom svi položiti račun, ovom prispodobom i svoje današnje sljedbenike poziva na: odgovornost, marljivost, hrabrost i osobito kreativnost. Kazao je da „u središtu nije brojnost djela ni ‘zarada’ nego poslušnost Božjoj riječi iz koje se rađaju nova oduševljenja i nova darivanja“.



Župnik Marić je, zajedno sa svojim malobrojnim župljanima, ljubazno ugostio sve svećenike za bratskim stolom. (kta)