Uoči završnice Rizinovog turnira u japanskom Tokyju održano je službeno vaganje boraca na kojem je prisustvovao i naš Mirko Filipović. Cro Cop se na Staru godinu, u mitskoj Saitama Areni, bori protiv japanske legende Tsuyoshija Kosake, u specijalnom meču Grand Prix programa bantam-kategorije.

Obojica boraca bili su lakši od 120 kilograma, što je bila gornja dogovorena granica za kilažu. Mirko je imao 110 kilograma, a Kosaka 101. Sučeljavanje je prošlo bez ikakvih problema, gospoda su se rukovali i razišli nakon odmjeravanja oči u oči.

Treba reći da Cro Cop izgleda znatno jače i spremnije od svog suparnika, koji je četiri godine stariji od našeg borca.

Podsjetimo, Mirko se odlučio vratiti borbama na poziv Rizin organizacije, a osim ovog dogovorio je još dva meča tijekom sljedeće godine. Svoj definitivni oproštaj Cro Cop će odraditi za godinu dana protiv pobjednika novog Rizinova turnira koji je na rasporedu 2018. godine.

Mirkov sljedeći protivnik, 47-godišnji Tsuyoshi Kosaka, bio je sudionik prošlogodišnjeg Rizinova WGP-a, ali je u četvrtfinalu izgubio od estonskog gorostasa Baruta. Upravo je njega za finale pobijedio Cro Cop koji je kasnije otišao do kraja.

Kosaka se prije dvije godine vratio borbama nakon skoro desetogodišnje stanke, ali je odradio tek dva meča. On je još davne 2006. otišao u mirovinu nakon poraza u Prideu od Marka Hunta, a kao najveći uspjeh u biografiji zauvijek će mu stajati kontroverzna pobjeda protiv Fedora Emelianenka 2000. godine kada je liječnik neopravdano prekinuo borbu.