U organizaciji Udruge za razvoj društva "Kap" jučer je drugi put u BiH obilježen Dan ružičastih majica ili Dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Statistički podaci

Tim povodom ova udruga je ispred sarajevske katedrale organizirala okupljanje učenika osnovnih i srednjih škola koji nošenjem ružičaste majice šalju poruku podrške izgradnji društva bez nasilja. Merima Spahić iz udruge "Kap" navela je da država BiH ni na jednoj razini nema nikakav statistički podatak o vršnjačkom nasilju u školama. Udruga "Kap" je godinu dana radila istraživanje u osnovnim i srednjim školama u BiH u sklopu kojeg je analizirano oko 6000 listića. Na anketno pitanje ‘Jeste li bili žrtve vršnjačkog nasilja’ potvrdno je odgovorilo više od 2000 djece. - Na osnovi statističkih podataka, nažalost, možemo reći da je svako treće dijete žrtva nasilja u školama i da držimo zatvorene oči i ne prepoznajemo taj problem - kaže Spahić. Ističe da od djece koja su navela da su bila žrtve vršnjačkog nasilja, njih 702 nije pomoć tražilo ni od koga, a policiji se obratilo njih 64. Spahić je naglasila značaj edukacije za djecu žrtve i roditelje kako prepoznati da je dijete žrtva nasilja, javlja Fena.

Dječji strah

- Problem je što djeca koja su žrtve nasilja to ne govore. Strah ih je priznati jer se boje odmazde nasilnika, a s druge strane ih je sram jer misle da je problem u njima. Prioritet je ohrabriti djecu da progovore i prijave nasilje - naglasila je Spahić. Od jučer je u funkciji i web-stranica s besplatnom online pomoći psihologa za djecu žrtve nasilja u školama. Dan ružičastih majica, poznatiji kao "Pink Shirt Day", odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja u školama, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Ideja je nastala u znak prosvjeda zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je odjenuo ružičastu majicu. Sutradan svi dječaci i djevojčice iste škole odjenuli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i simbol inicijative i međunarodno prepoznate obljetnice prevencije nasilja u školama.