Stanovništvo BiH živi sve nezdravije. Duhan konzumira čak 44 posto odraslih, alkohol 28,8 posto, nezdrava hrana je sve češći izbor, zbog čega je 21 posto odraslih pretilo, a tjelesno je aktivno svega 25 posto stanovništva. Posljedica svega navedenog je sve veći broj oboljelih od bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa, ali i malignih bolesti, koje su među vodećim uzrocima smrtnosti u BiH, piše Večernji list BiH..

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, odnosno iz dokumenta “Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u FBiH”, svaki drugi stanovnik umire od bolesti srca i krvnih žila, a svaki peti od malignih oboljenja. Ove dvije skupine oboljenja čine oko tri četvrtine svih uzroka smrti. Slijede endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u prehrani. Među pet vodećih uzroka smrti stanovništva u 2015. svrstavaju se i oboljenja dišnog sustava, što bilježi trend rasta u usporedbi s 2010. godinom. Među uzrocima smrti u FBiH još uvijek postoji velik broj onih nepoznatih, što se dovodi u vezu s propustima u šifriranju uzroka smrti.

“U promatranom razdoblju, standardizirana stopa mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti je najviša, bilježi trend rasta i za 2015. iznosi 400,9 na 100.000 stanovnika. Slijede maligne neoplazme, odnosno karcinomi, čija je standardizirana stopa mortaliteta za 2015. 164,1 na 100.000 osoba i u proteklom razdoblju održava sličan trend. Na trećem mjestu uzroka umiranja je dijabetes melitus sa SDR od 40,3 na 100.000 ljudi. Kronične respiratorne bolesti sa SDR od 25,4/100.000 za 2015. godinu također bilježe lagani rast u promatranom razdoblju”, navodi se u spomenutom dokumentu o zdravstvenom stanju stanovništva. U dokumentu se navode najčešći uzroci umiranja stanovništva u ovom bh. entitetu. Vodeći uzroci smrti stanovništva FBiH, ako usporedimo 2010. i 2015., jesu moždani udar koji bilježi blagi rast u odnosu na 2010., slijedi akutni infarkt miokarda koji također bilježi rast u odnosu na 2010. godinu. Kao treći vodeći uzrok smrti u 2015. evidentira se srčani zastoj i bilježi blago smanjenje u odnosu na 2010., kardiomiopatija je četvrti vodeći uzrok smrti u 2015. , a esencijalna hipertenzija je evidentirana kao peti najčešći uzrok umiranja. “Ovo se može povezati sa životnim navikama stanovništva”, ističe se u dokumentu. Zanimljivo je spomenuti kako je najčešći uzrok smrtnosti kod muškaraca infarkt, dok je kod žena moždani udar, s tim da se povećava broj žena koje umiru od srčanog udara.

Zabrinjava porast smrtnosti od malignih oboljenja.

Kada je riječ o muškarcima, među uzrocima smrti vodeći je bio karcinom bronha i pluća, slijedi rak prostate koji bilježi trend laganog rasta, potom maligna neoplazma želuca čiji trend je u blagom porastu. Na četvrtom mjestu je maligna neoplazma jetara i intrahepatičnih žučnih vodova. Među uzrocima smrti od malignih oboljenja kod žena vodeći je karcinom dojke, slijedi karcinom bronha i pluća, potom jetara i intrahepatičnih žučnih vodova te karcinom želuca.