Koordinacija Ministarstva hrvatskih branitelja RH s predstavnicima krovnih braniteljskih udruga HVO HRHB-a održana je u petak u Mostaru tijekom koje je naglašeno kako sva prava koje imaju branitelji iz Republike Hrvatske imaju i hrvatski branitelji koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Izmjene zakona

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je današnji radni sastanak imao za cilj analizirati realizaciju zakonskih rješenja i svih mjera koje Vlada RH, a posebno ministarstvo branitelja, usmjerava prema populaciji pripadnika HVO-a.

''Ono čemu smo svjedočili iz izvješća i stavova predsjednika braniteljskih udruga me raduje. Gotovo da nema nijednog otvorenog pitanja koje bi iziskivalo žurno rješavanje. Većinu njih smo riješili, a riješili smo ih u našem zajedništvu i partnerstvu'', izjavio je Medved.

Kako je kazao, pripadnici HVO-a su u Zakonu o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata snažno zastupljeni.

''Svi ratni vojni invalidi (RVI) iz HVO-a, sve obitelji naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja prepoznati su u našem zakonu o hrvatskim braniteljima, kao i u mirovinskom sustavu RH. Išli smo korak po korak, a ovaj posljednji čin izmjena Zakona, koji je nastupio početkom ove godine, omogućio je svim RVI, bez obzira na postotak invalidnosti, podnošenje zahtjeva i reguliranje mirovine u RH'', podsjetio je hrvatski ministar branitelja.
 


Ovo ministarstvo nastavlja s raznim aktivnostima kako bi pomoglo hrvatskim braniteljima, a sve te pogodnosti mogu koristiti i hrvatski branitelji iz BiH.

Potpora muzeju HVO-a

''Hrvatska je izgradila četiri veteranska centra, izgraditi ćemo ih još pet i nastavljamo sa širenjem te mreže. Već ove godine započinjemo s izgradnjom braniteljskih centara, riječ je o usluzi za branitelje koji su u potrebi za trajnim smještajem. Imamo i program preventivnih sistematskih pregleda, a njega ćemo omogućiti i pripadnicima HVO-a, omogućiti ćemo im i korištenje veteranskih centara za rehabilitaciju i poboljšanja kvaliteta njihovog zdravlja, omogućit ćemo im smještaj u braniteljske centre za sve koji su u potrebi'', potvrdio je Medved te dodao kako je to ''rezultat jasne politike, opredjeljenja i konkretnih mjera koje smo najavili i prije osam i prije četiri godine''.

Ministar je i svom obraćanju medijima iskazao i potporu izgradnji Muzeja HVO-a u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru.

''Uz potporu udrugama, želim istaknuti i potporu radu Memorijalno-dokumentacijskog centra u Mostaru, kao i potporu realizaciji Muzeja Domovinskog rata ovdje u Mostaru koje je naše ministarstvo prepoznalo kroz javni poziv. S izgradnjom tog muzeja budućim generacijama ostavljamo istinu o Domovinskom ratu'', zaključio je Medved.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović zahvalio je ministru Medvedu za sve što je učinio kroz proteklih osam godina svog mandata.

''Jedno od osnovnih načela kojim se mi vodimo je zaštita dostojanstva Domovinskog rata i naših branitelja te to činimo u najboljoj vjeri i suradnji s ministarstvom branitelja RH'', kazao je Čović.

Čović je također iskazao zadovoljstvo statusom branitelja HVO-a koji oni imaju u hrvatskom zakonu.