U petak, 22. listopada 2021., u popodnevnim satima, kandidati Franjevačke provincije Bosne Srebrene za primanje svetog reda đakonata – fra Marko Cvitković iz župe Doljani, fra Ivan Stanić iz župe Kreševo te fra Mijo Ljubos iz župe Busovača – susreli su se i razgovarali s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim.

Uz kavu i lijepo druženje kardinal Puljić je, govoreći kao „pravi pastir i odgojitelj svoga stada“, upoznao kandidate i podsjetio na važnost ne samo redovničkog, već i đakonskog i svećeničkog života. Osim blagodatosti koje sveti redovi nose, kardinal Puljić je govorio i o duhovnim i tjelesnim kušnjama. Također je progovorio i o odgovornosti koju kandidati preuzimaju na sebe. Progovorio je i o ljudskoj zrelosti te naglasio da su „dio svijeta, ali ne jednaki svijetu“.

Na Svjetski misijski dan, u nedjelju 24. listopada pod Svetom misom u 10.30 sati u sarajevskoj katedrali Srca Isusova kardinal Puljić za đakone će zarediti dvojicu kandidata Vrhbosanske nadbiskupije i trojicu Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Fra Marko, fra Ivan i fra Mijo godinu postulature završili su u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukli su 12. srpnja 2015. u Busovači. Novicijat 2015./2016. proveli su u samostanu Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položili su 3. srpnja 2016. Iste godine upisali su se na Franjevačku teologiju u Sarajevu gdje su i diplomirali 28. lipnja 2021. Primili su službe lektorata i akolitata, a svečane zavjete položili 11. listopada 2020. u Kreševu, prenosi mrežna stranica Vrhbosanske nadbiskupije.

Za Vrhbosansku nadbiskupiju bit će zaređeni Josip Marković i Josip Papak.