Safet Sušić postao je nakon poraza od Izraela u Haifi bivši izbornik reprezentacije BiH, a u razgovoru za "Nezavisne" otkrio je i neke detalje i svoje stavove vezane uz smjenu.
 
Sušića zasmetala sjednica, demantira klauzulu o višemilijunskoj odšteti
 
Na početku, negira da je ljutit zbog otkaza, ali nešto ga je ipak zasmetalo: "Čovjek može biti ljut ako ga nešto iznenadi. U ovom slučaju za mene nije bilo iznenađenja. Moglo je sve i bez te sjednice, odluku su donijeli puno ranije i ne znam zašto su me uopće zvali da dolazim. Sve je bilo pripremljeno i bespotrebno smo gubili vrijeme. Odmah poslije poraza u Haifi su počeli telefonski pozivi i dogovaranja."
 
Po medijima se provlači teza da je jedini razlog toga što Sušić nije odbio dati ostavku to što ima klauzulu o višemilijunskoj odšteti u slučaju jednostranog raskida ugovora. On to demantira:
"Nema nikakve veze s tim. Jedini razlog zbog čega nisam želio dati ostavku je to što i dalje vjerujem da šanse za plasman na EP postoje", rekao je nakon osvojena dva boda iz četiri susreta u skupini B.
 
Smatra da je BiH mogla čak i do prvog mjesta u skupini
 
Objasnio je potom svoju teoriju: "Imamo dva susreta koja su već unaprijed dobijena protiv Andore. Zatim onaj protiv Cipra. Ostaju, dakle, samo tri zahtjevna susreta, od kojih dva igramo kod kuće i to protiv Izraela i Walesa, od kojih smo bez obzira na sve objektivno bolji. Teško gostovanje jedino je u Belgiji, gdje uz neko iznenađenje sa bodom ili sva tri možemo biti čak i prvi. Smatrao sam da mi možemo napraviti dobru seriju kad se vrate svi igrači, ali neki očito misle drugačije."
 
Odbacuje mogućnost da će tražiti otpremninu od NS BiH, ali želi dobiti sve što je zaradio prema dogovoru. Spominje se da je u kvalifikacijama za EP imao plaću od 50 tisuća KM mjesečno, nakon što je momčad na SP odveo s 5 tisuća KM mjesečno.
 
"Nije mi cilj zaviti NS BiH u crno, a možda sam predugo bio izbornik"
 
"Sigurno je da kada bih slučaj predao u FIFA da bih N/FS BiH možda i zavio u crno. Međutim, meni to nije cilj, ali isto tako otići a da se neke obaveze i  dug ne ispune - o tome nema ni govora, pogotovo sada kad smatram da su bili poprilično nekorektni prema meni. Jedan čovjek koji je odveo reprezentaciju prvi put na Mundijal zaslužio je bolji tretman. Ako su već htjeli trebali su me smijeniti poslije Cipra, a ne praviti farsu sa sastankom i predstaviti javnosti da su ga sazvali kako bi mi dali podršku. Pa nije nitko naivan."
 
Podsjetimo, o odlasku Sušića s klupe BiH govorilo se odmah nakon SP-a, no tada je ipak ostao izbornik. Iz današnje perspektive čak i oni donekle smatra da je trebao otići prije pet mjeseci.
 
"Možda sam predugo ostao na mjestu izbornika. Trebao sam možda otići poslije Mundijala. Međutim, izazov je bio pokušati otići na EP. Iako sam znao da grupa nije nimalo lagana i naivna, mislio sam da bez većih problema možemo do prva dva mjesta u grupi. Iskompliciralo se, ali treba znati da nismo imali sreće s ozljedama i to je glavni razlog što sada imamo samo dva, umjesto barem pet ili šest bodova", poručio je za kraj.

index.hr