Jedan od dvojice surfera nestalih jučer poslijepodne u moru ispred Umaga samostalno je doplivao do obale, a s obzirom na vremenske prilike na moru nije bila moguća potraga za drugim, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Kako je kasno sinoć objavio HRT,  hrvatski državljanin se spasio, dok slovenskom nema traga.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) u ponedjeljak, u 17 sati i dvije minute, zaprimili su dojavu očevidaca o dvojici surfera, jednom na wind, a drugom na kite surfu, u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru, stoji u priopćenju Ministarstva.

Vjetar im uništio jedra, pali su u more

Obojici su uništena jedra i pali su u more, nakon čega je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Pula i Lučkom ispostavom Umag.

Službenici pulske Kapetanije su u 18 sati javili kako je jedan od dvojice surfera uspio samostalno doplivati do obale u blizini Umaga, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula u daljnje medicinsko postupanje.

Dežurstvo tijekom noći

S obzirom na vremenske prilike na moru, nije bilo moguće poduzeti pomorsku potragu, za što je iz MRCC Rijeka, uz raspoložive službenike pulske Kapetanije, angažirana Policijska uprava istarska i Javna vatrogasna postrojba Pula, čiji službenici i pripadnici obavljaju kopnenu potragu, odnosno tijekom noći su dežurali na pozicijama uz obalu na kojima je predviđena pojava nestalog surfera sukladno morskim strujama i smjeru vjetra, dodaje se u priopćenju.

O događaju je obaviještena i hrvatska Obalna straža kako bi pripremila vlastite raspoložive pomorske i zračne potražno-spasilačke resurse.

Svi sudionici u pomorskom prometu u području potrage, putem obalnih radio postaja obavještavaju se o nestaloj osobi, zaključuje se u priopćenju.