New England Patriotsi su po šesti put u povijesti osvojili trofej Vincea Lombardija pobijedivši Los Angeles Ramse sa 13-3 u 53. Super Bowlu odigranom na stadionu Mercedes-Benz u Atlanti, koji je bio daleko od najavljivanog spektakla i postao dvoboj s najmanje poena u povijesti završne utakmice prvenstva u američkom nogometu.

Bill Belichick i Tom Brady zajedno su osvojili šesti naslov, a New England Patriotsi su se izjednačili s Pittsburgh Steelersima kao najuspješnija momčad sa šest osvojenih trofeja Vincea Lombardija.

U napadački siromašnom prvom poluvremenu jedine poene postigao je pucač New England Patriotsa Stephen Gostkowski, kad je uspio pogoditi "field goal" sa 42 jarda u 20. minuti zahvaljujući čemu je momčad iz Bostona vodila sa 3-0 na polovici utakmice. Bio je to drugi pokušaj Gostkowskog na utakmici, nakon što je u 10. minuti promašio pokušaj sa 46 jardi.

Deveti put u povijesti Super Bowla dogodilo se da je nakon prve četvrtine rezultat bio 0-0, a po peti put se to dogodilo u utakmici u kojoj su igrali Patriotsi. Dobra najava raspleta za New England, jer su u prethodna četiri takva slučaja svaki put izlazili kao pobjednici, javlja Hina.

Tijekom prvih 30 minuta Patriotsi su bacanjima i trčanjima osvojili 195 jarda, a Los Angeles Ramsi su ostali na samo 57 i nijednom nisu uspjeli doći u priliku ni zapucati prema golu New Englanda, a kamo li se približiti "end zoni".

Vođe napada su bili neuvjerljivi, što se pogotovo odnosi na 24-godišnjeg Jareda Goffa kojemu je to bio debitantski nastup u Super Bowlu. U prvom poluvremenu je imao samo pet uspješnih od 12 bacanja za 32 jarda.

No, ni 41-godišnji veteran Tom Brady nije briljirao. Nijednom nije uspio dovesti svoju momčad u priliku za "touchdown", suparnička obrana ga je dvaput uspjela srušiti te mu pritom jednom i izbiti loptu, koju je na njegovu sreću pokupio njegov suigrač, a prvi Bradyjev pokušaj dodavanja na utakmici bio je presječen.

Ramsi iz te, kao ni iz ostalih dobrih obrambenih akcija nisu uspjeli izvući nikakvu korist pa se prvi put dogodilo da su ostali bez poena u prvom poluvremenu otkako ih vodi 33-godišnji Sean McVay, najmlađi trener u povijesti Super Bowla.

Za to da Ramsi ne dočekaju posljednju četvrtinu s nulom na semaforu pobrinuo se u 43. minuti pucač Greg Zuerlein, čiji ih je "field goal" u produžetku protiv New Orleansa doveo na Super Bowl. Junak iz dvoboja za NFC naslov, ponovno je u dvoranskim uvjetima pogodio s velike udaljenosti, sa 53 jarda, i izjednačio na 3-3.

Točno sedam minuta prije kraja osnovnog dijela utakmice vidjeli smo prvi "touchdown", a kreirali su ga New England Patriotsi. Tom Brady je sa po jednim dodavanjem pogodio Juliusa Edelmana i Rexa Burkheada, a dvaput poslužio Roba Gronkowskog, što je Patriotse dovelo do tri jarda od "end zone". U nju se u sljedećoj akciji probio Sony Michel za prvi "touchdown" na utakmici, a nakon uspješnog pretvaranja New England je došao do vodstva 10-3.

Nešto manje od tri minute trajao je napad Los Angeles Ramsa u kojem su tražili put prema "end zoni". Goff je bio blizu "touchdownu" kad je dobro bacio dugu loptu na Brandina Cooksa, ali je s dvojicom obrambenih igrača na leđima propustio zadržati loptu u rukama. U sljedećem pokušaju Jared Goff je bacio loptu u ruke suparničkog obrambenog igrača Stephona Gilmorea i na taj način približio Billa Belichicka i Toma Bradyja šestom zajedničkom naslovu.

Potvrdio ga je pucač Stephen Gostkowski kad je na 1:07 minuta prije kraja utakmice pogodio svoj drugi "field goal" na utakmici za konačnih 13-3.

U ovoj je utakmici briljirala obrana Patriotsa koja je jedan od najboljih napada u NFL-u ostavila bez "touchdowna" i sa samo jednim "field goalom".

U uvodu utakmice američku himnu izvela je soul ikona Gladys Knight, a poluvrijeme je svojim nastupom začinila glazbena skupina "Maroon 5".