Nedavnim potpisivanjem 107 ugovora o radu na određeno vrijeme i 38 ugovora o odrađivanju pripravničkog staža u ŠPD "Srednjobosanske šume'', nastavljen je trend pozitivnog poslovanja ovog poduzeća.

''U narednih desetak godina oko 250 uposlenika ŠPD "Srednjobosanske šume'' otići će u redovnu mirovinu. I to je bio razlog što smo donijeli odluke, raspisali natječaj i, evo, pružili priliku mladim ljudima da rade'', kazao je direktor ovog poduzeća Vildan Hajić.

Smatra da bi bilo dobro kada bi se oblast obrazovanja uskladila s potrebama tržišta rada, čime bi se u budućnosti osigurao kadar koji trenutno nedostaje šumarijama, poput sjekača ili osoba koje znaju upravljati šumskim strojevima.

Naglasio je da Društvo gospodari s oko 185 tisuća hektara, te da je za kratko vrijeme svog djelovanja postiglo zavidne rezultate na nivou svih dvanaest šumarija.

''Uradili smo reviziju, podvukli crtu, i krenuli rješavati probleme. Uspjeli smo u protekle dvije godine izmiriti zaostale doprinose i sanirati sve obveze prema izvođačima i dobavljačima'', naglasio je.

Uz sve teškoće, koje su u prošlosti pratile rad poduzeća, uložena su značajna sredstva u obnovu neophodne mehanizacije i zadovoljeno devedeset posto voznog parka.

''Imali smo traktore nabavljene prije 40 godina, i vozila za prijevoz radnika stara u prosjeku oko 20 godina. Neka smo vozila servisirali, tako da smo i njih stavili u funkciju'', istaknuo je Hajić.

Dodao je da se, na osnovu planiranih šumsko-gospodarskih osnova, radi s osamdeset posto etata i da veliki problem u radu šumarija predstavlja činjenica da je još 10-15 posto šumskog područja minirano.

''Postoje područja koja su obilježena i, s druge strane, ona za koja niko ne može reći da su sigurna. Za deminiranje određenih površina, mi smo u 2018. predvidjeli oko 300.000 KM'', kazao je.

Ističe da je potražnja za trupcima, posebno bukve i lisičara, šest puta veća od količina kojima šumarije raspolažu, te da se sirovina isporučuje prema jasno definiranim kriterijima.

''Prioritet su izvozno orijentirana poduzeća, koja stvaraju novu vrijednost. Utvrdili smo, naime,  kriterije za finalnu proizvodnju a jedan od parametara, na osnovu kojih vršimo raspodjelu sirovine, jeste i broj zaposlenih u tim poduzećima'', naglasio je.

Napominje da se posebna pozornost posvećuje uzgoju i zaštiti šume, posebno na površinama koja su bespravnom sječom tijekom proteklih dvadeset godina potpuno devastirana.

''Trudimo se da na području kojim gospodarimo saniramo sve što treba. Kroz uzgojne mjere, planiramo pošumljavanje oko 1,5 tisuća hektara, a to znači da oko 4 milijuna maraka vratimo šumi'', naglasio je.

Taj podatak je, ističe, nepoznat javnosti, kao i činjenica da je u požarima prije nekoliko godina pričinjena višemilijunska šteta.

''Naša je zakonska obveza, između ostalog, da zaštitimo šume od požara i različitih štetnika, i mi smo na tome planu puno uradili. Mislim da se u sustavno rješavanje pitanja, koja opterećuju rad šumarija, trebaju uključiti nadležne institucije'', zaključio je Hajić.

Na kraju, podsjeća da će 21. ožujka biti obilježen Svjetski dan šuma i da će u sjedištu ŠPD "Srednjobosanske šume“ u Donjem Vakufu biti upriličena centralna manifestacija u povodu ovog značajnog datuma.

''Bit će održana izborna skupština šumara i tehničara, obilježena godišnjica stradanja naših kolega iz Županijeske uprave za šumarstvo, te organizirane edukacije i prezentacije za izvođače i drvoprerađivače, s ciljem postizanja još boljih rezultata u poslovanju'', naglasio je Hajić.