Vojska Venezuele je na svom teritoriju uništila kamp kolumbijske paravojske. Militanti su za sobom ostavili američku vojnu opremu i oružje.

180 pripadnika venecuelanske vojske je provelo veliku operaciju nazvanu “Operacion Popa 2017” na granici s Kolumbijom u saveznoj državi Tachira, prenosi Telesur.

Nakon više od mjesec dana obavještajnog rada, 180 ljudi je uništilo kamp paravojnih snaga koje su bile na teritoriju Venezuele u pograničnoj državi Tachira, blizu grada Ayacucho. Kolumbijske paravojne snage su provodile iznude, likvidacije, otmice i druga kaznena djela protiv stanovništva Venezuele.

Vojska se više od šest sati borila s najmanje 120 teško naoružanih militanata, koji su imali bacače granata 40 mm, ručne bombe, strojnice i raketne bacače. Neki pripadnici paravojnih snaga su uspjeli pobjeći, a deset militanata je ubijeno. U borbama su ranjena dva vojnika vojske Venezuele.

U kampu su otkrili uniforme vojski Kolumbije, Sjedinjenih Država i Venezuele. Pronađena su prijenosna računala s popisima iznuda i spiskove za ilegalnu prodaju goriva.

Nakon akcije venecuelanske vojske je predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos izdao priopćenje u kojem kritizira svog kolegu iz Venezuele, Nicolasa Madura, kojeg je optužio da su venecuelanske trupe ušle u kolumbijski okrug Arauca.

Santos je Maduru rekao a je za Kolumbiju “potpuno neprihvatljiva situacija koja se dogodila” i rekao da venecuelanski lider “mora narediti povlačenje svoje vojske s kolumbijskog teritorija”.

Ministarstvo vanjskih poslova Venezuele je odgovorilo da su ove aktivnosti dio “dnevne ophodnje” duž granice Kolumbije i Venezuele.

Predsjednik Nicolas Maduro je rekao kako je Caracas odlučio zadati “smrtni udarac mafiji” koja iz pograničnog područja zgrće kapital, napada venecuelansko gospodarstvo, smanjuje tranzit u zemlji, a čak daje lažne dolare za lokalni venecuelanski bolivar.

Dnevnik.ba