Brazil je objavio da raspoređuje trupe duž svoje granice s Venezuelom nakon što je venezuelanska vlada objavila planove za uključivanje područja pod kontrolom Gvajane u svoj teritorij. Regija Essequibo bogata naftom sporna je od 19. stoljeća, kada je Gvajana bila britanska kolonija.

Venezuela je obnovila svoje zahtjeve za teritorijem nakon što su prije nekoliko godina otkrivene rezerve nafte i plina u moru. Napetosti rastu od referenduma u nedjelju u Venezueli. Rečeno je da je više od 95 posto birača podržalo vladino polaganje prava na Essequibo, piše BBC.

Nestao helikopter gvajanske vojske

Venezuelanski čelnik Nicolás Maduro od tada je zatražio od državne naftne kompanije da tamo izda dozvole za eksploataciju i predložio da Nacionalna skupština usvoji zakon kojim bi to područje postalo dijelom Venezuele. Takvim potezima je izazvao zabrinutost u cijeloj regiji.

Dok Gvajana ima svoje trupe u stanju pripravnosti, brazilska vojska je priopćila da premješta još vojnika u pogranični grad Boa Vistu, glavni grad savezne države Roraima, ali i da dovodi dodatna vojna vozila. Međutim, svaki vojni upad Venezuele bit će logistički izazovan jer bi venezuelanski vojnici morali proći kroz brazilski teritorij zbog teškog terena na drugim mjestima.

Prema novinskoj agenciji AFP, brazilska vojska je istaknula da jača svoju prisutnost u regiji u sklopu napora da se "zajamči nepovredivost teritorija". Inače, prijavljen je nestanak helikoptera gvajanske vojske sa sedam ljudi u blizini granice s Venezuelom. Međutim, gvajanski načelnik stožera Omar Khan kazao je da "nema informacija koje bi sugerirale da je Venezuela umiješana".