U povodu 30. obljetnice od zaustavljanja tenkova banjalučkog tenkovskog korpusa JNA, u Šujici su danas položeni vijenci te upaljene svijeće u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

U ime organizacijskog odbora pozdravnu riječ sudionicima današnjega događaja uputio je Krešimir Marković. Podsjetio je na značaj samoga događaja, neizvjesne i opasne situacije koja je u tom trenutku vladala, te o ciljevima i namjerama JNA. Također, podsjetio je sve nazočne da je inicijativni odbor za obilježavanje ovoga događaja kontaktirao s vlasnicima zemlje na mjestu gdje će planira uraditi spomen obilježje, te o svim svojim aktivnostima upoznao i načelnika općine Tomislavgrad, gosp. Ivana Buntića.
 
Da je situacija bila vrlo delikatna i da su stanovnici najprije Šujice, a zatim i Tomislavgrada i  drugih okolnih mjesta bili vrlo odlučni u namjeri da se, unatoč prijetnjama i opasnošću od pogibelji, po svaku cijenu suprotstave namjerama JNA govorio je jedan od sudionika, hrvatski branitelj Jerko Mioč – Medan.
 

Predsjednik OV Tomislavgrad Ilija Papić upozorio je na različite pokušaje prekrajanja povijesti i različitog tumačenja i značenja ovoga događaja, te pozvao izravne sudionike ovih događaja da budu glasniji i da svojim svjedočenjem promiču istinu. Zahvalio je organizatorima, ali i svim braniteljima na žrtvi koji su podnijeli za našu slobodu.

Nazočnima se obratio i konzul R Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak koji se zahvalio svim sudionicima navedenih događaja na hrabrosti da se suprotstave opasnim namjerama JNA i tako spriječe opasnost za hrvatski narod u Hercegovini i Dalmaciji. Također, podržao je predstavnike organizatora da se na dostojanstven način obilježi ovo mjesto.

Prigodnom molitvom koju je predvodio šujički župnik fra Anthony Burnside prisjetili smo se svih branitelja i njihove žrtve za našu slobodu.

U ime organizacijskog odbora, Ivica Mioč predao je predsjedniku OV Tomislavgrad Iliji Papića idejno rješenje budućega spomen obilježja. Idejno rješenje uradio je arhitekt Stipe Pašalić, koji živi i radi u Dubrovniku.

Trideset godina od ovoga značajnog događaj posebno zanimljivo bilo je čuti svjedočenje izravnih sudionika. Neizvjesnost koja je vladala u cijelom kraju i nedostatak pouzdanih informacija činili su situaciju još napetijom. Šujičani koji su koordinirali akciju pokušali su u noći blokada prometnice dobiti i stav i nalog tadašnjega vodstva Općine Tomislavgrad za akcije koje treba poduzeti. No, izričit stav i nalog nisu dobili. Zbog toga su: Ante Barišić, Ivica Pašalić Lhotak i Ivan Krstanović, kao predstavnici mjesnog stožera, donijeli odluku da se svih 17 voznih jedinica (od kamiona, dizalica i bagera) iz tadašnje šujičke pilane izvezu na cestu i tako blokira promet. U Livnu je očekivan prolazak tenkova preko Korićine, pa kada su vidjeli da tenkova nema, 6 kamiona s Korićine stiglo je također u Šujicu. Tijekom jutra stigli su i kamioni iz Tomislavgrada koji su bili izišli na Privalu i u Pakline zapriječiti put. No, ovo je tema za jednu širu elaboraciju, govore naši sugovornici.

Značaj ovoga događaja svakako nadilaze lokalne okvire. Nadamo se da će se uskoro osigurati zemljište i završiti projekt spomen obilježja te i dalje obilježavati ovaj važni događaj – da se ne zaboravi!

Fotografije pogledajte ovdje: Tomislavcity