Svima je prihvaćena jamčevina i svi imaju mjere opreza, što kod Milana Bandića znači da ne može obnašati gradonačelničku dužnost.

Informacije o jamčevini koju su ponudili Bandić i njegovi branitelji kreću se od 15 do 22 milijuna kuna, a kako doznajemo riječ je o nekretninama. U ranijem navratu ponudili su 5,4 milijuna kuna, a u tom slučaju bila je riječ o stanu Bandićeva odvjetnika Krešimira Krsnika. Što se tiče najnovije ponude za jamčevinu, također je riječ o nekretninama nekih Bandićevih prijatelja, no zasad nije poznato kojih.

Što se tiče ostalih osumnjičenika, oni su ostali kod ranije ponuđenih jamčevina koje se kreću u rasponu od 100.000 do 4,5 milijuna kuna, a osim Slobodana Ljubičića, koji je već ranije podnio ostavku na mjesto predsjednika Holdinga, doznajemo da je ostavku podnio i Ivan Tolić, direktor ZET-a.

Županijski sud u Zagrebu jučer je odbio zahtjev USKOK-a da se Miri Laci ukine jamčevina i ponovo odredi istražni zatvor te da Milan Bandić i ostali osumnjičeni u aferi Agram do danjeg ostaju u istražnom zatvoru. Naime, jučer je izvanraspravno Vijeće suda ponovo ukinulo odluku suca istrage u vezi osumnjičenih u aferi Agram. Zauzelo je stajalište da sudac istrage nije dovoljno dobro obrazložio mogućnost utjecaja na svjedoke te mogućnost da bi pojedini osumnjičenici mogli ponoviti kazneno djelo. Osim toga, Vijeće se pozvalo na odluku Ustavnog suda u slučaju Marine Lovrić-Merzel prama kojoj se u ovakvim situacijama mogu primijeniti mjere opreza, odnosno konkretnije, sud može izreći mjeru zabrane obavljanja zvanja.

Iz ovog rješenja može se iščitati da bi osumnjičenici eventualno na slobodu mogli izaći ako ponude ostavke na dužnosti koje obnašaju ili uz druge mjere opreza, eventualno više jamčevine od ponuđenih. Osim toga sud im može izreći i mjeru zabrane obavljanja zvanja, što bi recimo u slučaju Milana Bandića značilo da bi sud zabranio da obavlja dužnost gradonačelnika.

vecernji.hr