Obitelj pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića u četvrtak je, preko Odvjetničkog ureda, a vezano za medijske napise o okolnostima i smrti pokojnika, zamolila "sveopću javnost da ih se poštedi medijskog linča", u ime ljudskog dostojanstva i prava na privatni život, javlja Hina.

Medijima se obitelj pokojnog gradonačelnika Bandića obratila preko punomoćnika, zagrebačkog Odvjetničkog ureda Ksenije Vržine.

"Obraćam Vam se kao punomoćnik obitelji pokojnog gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u vezi medijskih natpisa o okolnostima i smrti pokojnika te molim sveopću javnost da ih se se poštedi medijskog linča", istaknula je u priopćenju odvjetnica Vržina.

Navodi da su "neposredno nakon smrti pokojnog gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, razni mediji počeli objavljivati i prenositi uvredljive i klevetničke navode o pokojniku. zbog čega su prodrli u privatnost pokojnika, ali i u privatni život njegove obitelji".

Dodaje kako je obitelj Milana Bandića, "za vrijeme dok je pokojnik obnašao funkciju gradonačelnika Grada Zagreba, izbjegavala javni život i medije, te to namjerava i u budućnosti".

Odvjetnica Vržina ocjenjuje da su "uvredljivim i klevetničkim objavama o pokojniku, mediji prekršili pravila humanosti i pijeteta, povrijedili su pravo osobnosti, čast, ugled, dostojanstvo, privatnu i intimnu sferu pokojnika i njegove obitelji, čime su nanijeli veliku duševnu bol obitelji pokojnika".

"Svaka obitelj, pa tako i obitelj pokojnog Milana Bandića, ima se pravo dostojanstveno oprostiti od svog voljenog pokojnika, a što uvredljivi i klevetnički navodi u medijima ne dozvoljavaju.

Ljudsko dostojanstvo i pravo na privatnost i privatni život su nepovredivi i zajamčeni Ustavom Republike Hrvatske i Poveljom Europske unije o temeljnim pravima, te stoga zahtijevam u ime obitelji Bandić da se navedena prava poštuju, jer će u protivnom obitelj Bandić sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske biti primorana zatražiti zaštitu od nadležnih tijela", navodi u priopćenju odvjetnica Ksenija Vržina.

Aktivist Stjepan Perko podnio je u četvrtak Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv prijatelja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i jedne nepoznate osobe da bi, kako je naveo, prisilio institucije da rasvijetle okolnosti pod kojima je Bandić umro. Njegovom prijavom su obuhvaćeni Bandićevi prijatelji Gzim Redžepi i Sergije Ivanović koji su javno tvrdili da su bili s Milanom Bandićem kad mu je pozlilo u Ivanovićevoj kući na Vrhovcu, ali i Natalija Prica na čiju je obližnju adresu navodno stigla hitna pomoć. U prijavi se spominje još jedan nepoznati počinitelj.

Perko tvrdi kako postoji dovoljno javno dostupnih informacija koje upućuju na sumnju o postojanju kaznenog djela nepružanja pomoći i nepružanja medicinske pomoći u hitnim slučajevima.