Najviši sud Ujedinjenih naroda u srijedu je naredio Sjedinjenim Državama da ukinu sankcije Iranu koje utječu na uvoz humanitarnih roba i proizvoda i službe povezane sa sigurnošću civilne avijacije.

Presude Međunarodnog suda pravde zakonski su obvezujuće, ali ostaje da se vidi hoće li im se administracija predsjednika Donalda Trumpa podložiti.

Provizorne mjere

Trump je u svibnju pooštrio sankcije protiv Irana nakon što se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma. Iran je osporio sankcije i podnio je pritužbu Međunarodnom sudu pravde.

Sud je naveo u preliminarnoj presudi da Washington ''mora ukloniti, sredstvima po vlastitom izboru, sve prepreke koje proističu iz ponovnog uvođenja sankcija na iranski uvoz lijekova i medicinske opreme, hrane i poljoprivrednih proizvoda, kao i rezervnih dijelova i opreme potrebnih za osiguranje sigurnosti civilnog zrakoplovstva''.

Uvodeći takozvane ''provizorne mjere'', predsjednik suda Ahmed Yusuf istaknuo je kako će se postupak nastaviti i da Sjedinjene Države još mogu osporiti jurisdikciju suda.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru je pohvalio presudu, nazivajući je još jednim neuspjehom ''o sankcijama ovisnih'' Sjedinjenih Država i ''pobjedom vladavine zakona''. Dodao je da je imperativ za međunarodnu zajednicu da se ''kolektivno usprotivi malignom američkom unilateralizmu''.

Iranska državna televizija također je pohvalila odluku suda postavljajući telop na dnu TV ekrana: ''Pobjeda Teherana nad Washingtonom pred sudom u Haagu''.

Američki diplomati u Haagu nisu imali nikakve trenutne reakcije.

Bez datuma za žalbu

Očekuje se da SAD ospore jurisdikciju suda na narednom ročištu. Nikakav datum nije utvrđen za novo ročište.

Iran tvrdi kako sankcije predstavljaju kršenje bilateralnog sporazuma iz 1995., poznatog kao Sporazum o prijateljstvu, koji regulira i promovira ekonomske i konzularne veze između dvije zemlje.

Sporazum je potpisan dok su SAD i Iran još bili saveznici nakon revolucije iz 1953. godine - koju su potakli Britanija i SAD - koja je na kraju učvrstila vladavinu šaha Mohammada Reze Pahlavija.

Diplomatski odnosi su prekinuti nakon Islamske revolucije iz 1979., zauzimanja američke ambasade u Teheranu i talačke krize koja je nastala nakon toga. Sporazum je, ipak, ostao na snazi, prenosi Associated Press.