Sud BiH donio je odluku o ukidanju pritvora Hamzi Labidiju, optuženom za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) odvjetnik Bakir Hećimović. 

Sud je donio odluku o ukidanju pritvora, a Labidi će biti pušten iz pritvora nakon što Sud BiH primi dokaz iz Policijske uprave Zavidovići da nema važeće putne isprave BiH”, kazao je Hećimović. 

Dodao je da je Tužiteljstvo BiH tražilo produženje pritvora, čemu se obrana usprotivila, tražeći ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane. 

Labidi je, prema optužnici, u lipnju 2014. otišao s obitelji u Siriju i priključio se jedinicama pod okriljem ISIL-a, organizacije koju su Ujedinjene narodi (UN) proglasile terorističkom. Kako je ranije rečeno na ročištima, Labidi je imao 15 i pol godina kada je s majkom otišao u Siriju. U optužnici se navodi da se Labidi pridružio očuhu Emiru Ališiću, koji je također optužen pred Sudom BiH. 

Prema optužnici, Labidi je bio u jedinicama pod zapovjedništvom Gorana Pavlovića i Rame Pazare, kao i u “Bate Kommandosu”, piše Dnevnik.ba.

Labidi je ostao u Siriji do zarobljavanja, a BiH je izručen u prosincu 2019. godine, od kada je bio u pritvoru.