Iz studije koju je u protekle dvije godine provelo Sveučilište u Sydneyju i laboratorij Data61 koji pripada australskoj organizaciji CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) može se ustvrditi kako je 2040 aplikacija koje se nalaze na službenoj Google Play trgovini Android aplikacija na neki način štetno za korisnike.

Studija je uključivala analizu od oko milijun aplikacija na Google Playu pri čemu je ustvrđeno da velik dio aplikacija ipak ne sadrži malware, no od korisnika traži veliki broj dopuštenja za pristup podacima koje u biti takvoj aplikaciji uopće nisu potrebni za njihovo normalno izvođenje.

Aplikacije su analizirane pomoću neuronskih mreža i strojnog učenja pri čemu su potraživane podudarnosti vezane za tekstualni opis aplikacije te vizualne sličnosti među ikonama aplikacija, javlja Bug.hr.

Pomoću VirusTotala otkriveno je 7246 aplikacija koje se mogu smatrati malicioznima od čega je njih 2040 okarakterizirano lažnima i potencijalno vrlo opasnima za uređaje korisnika. Njih 1565 potraživalo je od korisnika barem pet dozvola koji se tiču osjetljivih osobnih podataka.

Valja naglasiti da su sve štetne aplikacije koje su spomenute u studiji već uklonjene s Google Play trgovine te da je broj odbijenih aplikacija koje nisu puštene na Google Play porastao za 55% tijekom 2018. godine te da je broj uklonjenih aplikacija porastao za 66%.