Tim međunarodnih stručnjaka iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) napokon je nakon godinu dana stigao u Wuhan kako bi započeo istragu o podrijetlu koronavirusa na mjestu gdje se on prvi put pojavio potkraj 2019. godine.

No, tim znanstvenika odmah je naletio na prepreke, što se nadovezalo na niz, navodno, kineskih sabotaža jer Kina, čini se, nastoji kontrolirati istragu. U četvrtak dvoje znanstvenika nije moglo ući u Kinu u posljednji trenutak, te su ostali u Singapuru nakon što su testirani pozitivni na antitijela koronavirusa, napisao je WHO na Twitter profilu. Kineske vlasti zatražile su da preostalih 13 stručnjaka provede dva tjedna u karanteni u Wuhanu.

Istraživanje na daljinu

Odgode viza, pravila karantene, politički zidovi, sve su to bile taktike kojima je Kina posljednjih mjeseci odbijala posjete stranih znanstvenika - možda naizgled zbog zabrinutosti da će privući pozornost na rane pogreške zemlje u rješavanju pandemije. Razlog zašto su znanstvenici agencije sa sjedištem u Genevi, jedinog javnozdravstvenog tijela s globalnom nadležnošću, htjeli pristupiti Kini jest da istraže karakteristike nastanka i širenja koronavirusa, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon što se Kina isprva odupirala ideji da virus na njezinu tlu istražuju neovisni istražitelji, u srpnju je dopustila posjet dvaju istraživača WHO-a koji su postavili temelje istraživanja. Tim je tada bio smješten u karantenu od 14 dana, a znanstvenici su morali obavljati neka od svojih istraživanja na daljinu.

Tada nisu smjeli posjetiti Wuhan, gdje se virus prvi puta pojavio. Kina je odgađala mjesecima vize za ostatak tima stručnjaka koji su planirali svoje istraživanje na njezinu teritoriju. Također, WHO-u se ograničavao pristup važnim istraživanjima i podacima. To je frustriralo čelnike zdravstvene agencije. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, rekao je da je ''jako razočaran'' zbog kašnjenja, a to je jedna od rijetkih zamjerki te zdravstvene organizacije Pekingu.

U četvrtak 14. siječnja, kada je tim stručnjaka stigao u Kinu, WHO je na Twitter profilu objavio da su dva znanstvenika ponovno zapela. "Dvoje znanstvenika još boravi u Singapuru i dovršava testove za covid-19", izvijestila je organizacija. WHO je napisao da su svi članovi tima prije putovanja imali negativan test na koronavirus i njegova antitijela.

Sredinom veljače 2020., dok je svijet još imao lažnu nadu da bi novi virus mogao biti suzbijen, tim WHO-a stigao je u Peking kako bi prvi put istražio kritično pitanje: kako je virus prešao sa životinja na ljude? Tada su bile samo tri potvrđene smrti od covida-19 izvan Kine, a znanstvenici su se nadali da će pronalazak životinjskog izvora rasvijetliti tu bolest.

Nakon gotovo godinu dana još ne postoji transparentna i neovisna istraga o izvoru virusa. Od najranijih dana izbijanja WHO je dostavljao ključne informacije o ispitivanju, liječenju i znanosti o cjepivima. No, istodobno je organizacija potisnula proturječne informacije o riziku koju su predstavljali asimptomatski pacijenti. Zdravstveni službenici često su davali savjete koji su se temeljili na politici i ekonomiji, a ne na znanosti. Kad su valovi covida-19 zahvatili Europu i SAD, organizacija se našla usred geopolitičkog sukoba.

Kineski autoritarni čelnici i dalje žele ograničiti djelovanje organizacije. Predsjednik Donald Trump službeno je u srpnju povukao SAD iz WHO-a. Mike Pompeo, državni tajnik, napisao je u utorak na svom Twitter profilu: 

''WHO je korumpiran utjecajem Kine.'' Kineski mediji naširoko su objavljivali priče o dolasku stručnjaka i isticali kinesku transparentnost.

Puno je kritičara

"Kina je otvorena i iskrena", ustvrdila je Xinhua, službena novinska agencija. Global Times, državni tabloid, napisao je da je posjet znanstvenika pokazao da je Kina ''uvijek bila posvećena davanju doprinosa globalnoj borbi protiv pandemije s transparentnim stavom".

No veliki je broj kritičara koji smatraju da će istraga zbog pekinške želje za kontrolom biti više politička nego znanstvena. Unatoč problemima WHO je rekao da namjerava provesti rigorozno i transparentno istraživanje. "WHO je od početka predan istraživanju podrijetla virusa. Molimo sve države da podupru napore pokazujući otvorenost i transparentnost", apelirao je Tarik Jašarević, glasnogovornik organizacije. Stručnjaci koji dolaze na teren iz Velike Britanije, Njemačke, Japana, Rusije, SAD i drugih zemalja imaju desetljeća iskustva u proučavanju različitih virusa.

Među članovima tima su Peter Daszak, britanski ekolog za bolesti, Hung Nguyen, vijetnamski znanstvenike koji proučava zootonske bolesti, i Fabian Leendertz, epidemiolog s Instituta "Robert Koch" u Njemačkoj koji je bio u timu za proučavanje ebole u Zapadnoj Africi te je povezao tu epidemiju s jednom kolonijom šišmiša. Marion Koopmans, članica tima, izjavila je za kinesku televiziju CGTN da u fokusu njihova istraživanja nije pripisivanje krivice, nego ''razumijevanje pandemije i nove informacije da bismo u budućnosti bili pripravniji''.

Tržnica u Wuhanu

A to koliki će pristup tim znanstvenika dobiti u Kini, presudno će utjecati na razumijevanje virusa. Postoje čvrsti dokazi da je novi koronavirus prirodno prešao sa životinja na ljude. Znanstvenici su kod šišmiša pronašli virus koji je bliski rođak i sumnjaju da je možda zarazio drugu životinjsku vrstu prije nego što je prešao na ljude. No, iako se slažu da su mnogi slučajevi povezani s tržnicom u Wuhanu, mnogi znanstvenici više ne vjeruju da je tu izbijanje započelo. Kineska vlada pokušala je progurati neutemeljene teorije da se virus pojavio izvan Kine i stigao s uvoznom hranom te da je pandemija mogla započeti i u Indiji.

U trenutku kad je virus odnio dva milijuna života i zarazio više od 92 milijuna ljudi u svijetu, izgledi za apolitičnu istragu podrijetla virusa sve su manji, a čini se da se od Wuhana pokušava udaljiti što više.