Malarija se može iskorijeniti do 2050. godine i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne bi trebala bježati od tog "cilja epskih razmjera", izjavili su globalni zdravstveni stručnjaci.

Više od 40 stručnjaka

U velikom izvješću, koje je u suprotnosti sa zaključcima prošlomjesečnog izvješća WHO-a o malariji, 41 stručnjak je rekao da se malarija, jedna od najstarijih i najsmrtonosnijih bolesti u svijetu, može iskorijeniti najranije 2050.

Kako bi se ispunio taj cilj, vlade, znanstvenici i čelnici u javnom zdravstvu moraju uložiti više novca i inovacija u borbu protiv te bolesti i komaraca koji je prenose, stoji u izvješću i dodaje se da je za to potrebna "ambicija, predanost i partnerstvo kao nikada prije".

"Iskorjenjivanje malarije predugo je bilo daleki san, ali sada imamo dokaze da se ona može i treba iskorijeniti do 2050.", rekao je Richard Feachem, direktor Global Health Group s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, jedan od voditelja analize o malariji koju je naručio stručni časopis Lancet.

"Moramo se izazvati s ambicioznim ciljevima i biti predani snažnoj akciji kako bismo ih ispunili", dodao je.

Malarijom je zaraženo više od 200 milijuna ljudi

Lancetova analiza objavljena je nekoliko tjedana nakon što je WHO objavio svoje izvješće o njoj i zaključio da ta bolest ne može biti uskoro iskorijenjena te da postavljanje nerealnih ciljeva s nepoznatim troškovima i ishodima samo može dovesti do frustracije i protureakcija.

Godine 2017. malarijom je bilo zaraženo oko 219 milijuna ljudi, a umrlo je oko 435.000 ljudi, većinom beba i djece u najsiromašnijim dijelovima u Afrike.

Za njezino iskorjenjivanje do 2050. stručnjaci u Lancetovoj analizi iznijeli su nekoliko prijedloga. Oni kažu da treba pametnije koristiti mreže za zaštitu od komaraca, lijekove i insekticide te da treba razviti nova sredstva kao što su cjepiva. Također navode da vlade u zemljama pogođenima malarijom i onima koje to nisu trebaju povećati ulaganja za oko dvije milijarde dolara godišnje kako bi ubrzali napredak u borbi protiv te bolesti.