Znanstveni istraživači kineske kompanije Sinovak koji rade na izradi cjepiva protiv covida- 19 su, kako kažu, 99 posto sigurni da će ono biti učinkovito.

Biotehnološka kompanija Sinovak sa sjedištem u Pekingu trenutno sprovodi drugu fazu ispitivanja cjepiva u čemu sudjeluje više od 1.000 dobrovoljaca. Kompanija takođe navodi da je u preliminarnim razgovorima da se treća i konačna faza ispitivanja izvrši u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na pitanje Sky Newsa misli li da će cjepivo biti uspješno istraživač u Sinovaku Luo Bajšan odgovara: "Da, da". "Mora biti uspješno... siguran sam 99 posto", rekao je on.

Prošlog mjeseca Sinovak je u akademskom magazinu Science objavio rezultate koji pokazuju da njihova cjepivo KoronaVak štiti majmune od infekcije korona virusom.

Sada, kako kažu, najveći problem kompanije je mali broj slučajeva covid- 19 u Kini što otežava testiranje cjepiva u epidemiološkoj situaciji zbog čega se vode razgovori o testiranju u nekoj drugoj zemlji, prenosi Tanjug.

Kineski predsjednik Si Ðinping obećao je da će bilo koja kinesko cjepivo biti "globalno javno dobro", a slično su rekli i lideri EU.