Stručnjaci su suglasni da su potrebne izmjene postojećeg zakonskog rješenja da bi bila povećana sigurnost na cstama u našoj zemlji. Mora biti napravljena detaljna analiza u koju će biti uključeni stručnjaci i potom pristupiti izmjenama postojeće regulative ili izradi novog zakona.

Da je Zakon o sigurnosti prometa potrebno mijenjati, suglasni su i u resornom ministarstvu. Postojeće zakonsko rješenje ima nedostake i nije usklađeno s europskim direktivama, te je opredjeljenje da se umjesto izmjena postojećeg kreira novi Zakon o sigurnoti prometa.

"Jedan od nedostataka je neprepoznavanje pojma obijesni vozač jer smo svjedoci da su ti pogotovo povratnici u činjenju krivičnog djela ugrožavanje sigurnoti prometa na cestama BiH ne kažnjavaju adekvtano. I to je jedan od najvećihh nedostataka ovog zakona", kaže Anel Topalović, savjetnik ministra prometa i komunikacija BiH

Još nije poznato šta će novo donijeti novi zakon da bi se stalo u kraj bahatim vozačima. Ono što je pokazala dosadašnja praksa, kaže stručnjak za sigurnost, jeste da visina novčanih kazni očito nije dala rezultata. Praktična rješenja postoje i potrebno ih je hitno preuzeti od europskih i skandinavskih zemalja koje su takve probleme riječile uvođenjem limitatora brzine u vozila višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja.

Milenko Jaćimović, stručnjak za promet, napominje: "Kada je u pitanju nepoštivanje ograničenja brzine kretanja takva lica limitirana tako što će voziti svoje vozilo u koje mora biti ugrađen limitator brzine koji samo može razviti brzinu od 60-70 km/h. Ako su višestruki povratnici u činjenju vožnje pod djelovanjem alkohola i prekoračenju brzine također ima uređaj koji se ugrađuje u vozilo gdje se detektira prisustvo alkohola i onemogućava da starta".

Podaci pokazuju da više ljudi strada u prometu nego od posljedica vatrenog oružja. Tijekom prošle godine na putevima BiH život su izgubile 222 osobe dok je 1500 osoba zadobilo teške ozljede.

"Ono što svakako treba raditi je i izmjene zakona o prekršajima.Ne dozoliti mogućnost da neko sa pet, deset, dvadeset tisuća KM kazni se nalazi na putu odnosno da je država nemoćna da od tog lica naplati kaznu. Mora se naći načina kako to riještiti kroz izmjene zakona o prekršajima. Pretvaranje novačne u kaznu zatvora, pa tako osigurati da to lice ako je suočeno sa kznom zatvora malo razmisli", kaže Milija Radović iz Agencije za sigurnost prometa RS

Kontinuirane analize koje bi unaprijedile sigurnost na cestama, te veća ulaganja neophodna su da bi se utjecalo na svijest vozača. Naročito onih koji to tek trebaju to postati. U Agenciji za sigurnornost prometa navode primjer Slovenije koja je kroz ulaganje većih financijskih sredstava i kroz aktivne kampanje uspjela smanjiti učešće mladih u nesrećama za 65 posto.