Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pripremilo je nove izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, kojima je predviđeno povećanje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje.

Inicijativa Ministarstva, između ostalog, je da se za određene najteže prekršaje poveća iznos novčane kazne (od 1.000 do 2.000 KM).

Najteži prekršaji

Konkretno, ova kazna bit će izrečena vozaču koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je viša za 50 kilometara na sat od dopuštene.

Ova novčana kazna predviđena je i za vozača koji upravlja vozilom ili instruktora vožnje dok osposobljava kandidata i kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viša od 1,5 promila. Istu kaznu dobit će vlasnik koji dopusti da njegovim vozilom upravlja osoba koja na to nema pravo, odnosno osoba koja nema pravo da upravlja tom kategorijom vozila. Također, ovu kaznu dobit će i osoba koja upravlja vozilom prije stjecanja vozačke dozvole, pojasnili su za Avaz iz Ministarstva.

Između ostalog, predlaže se da se vozačka dozvola B kategorije prvi put izdaje s rokom trajanja od dvije godine te prilikom svakog idućeg produženja s rokom od 10 godina.

Vozačke dozvole kategorije A i B i potkategorija A1 i B1 izdavale bi se s rokom trajanja od 10 godina. Kategorije C, CE, D i DE i potkategorija C1, D1, C1E i D1E s rokom trajanja od pet godina. Osobama starijima od 65 godina vozačka dozvola bi se izdavala s rokom trajanja od tri godine.

Obuka građana

Ešref Gačanin, predsjednik Udruge konzultanata inženjera BiH, smatra da je Zakon dobro postavljen.

"Predviđene kazne su adekvatne za građane BiH, s obzirom na njihova primanja i posljedice koje one izazivaju. Nedostaje veća kontrola nad provođenjem odredbi zakona. Također, nedostaje i obuke građana o tome što će se dogoditi ako osoba telefonira dok vozi, prekoračuje dopuštenu brzinu ili ne drži odstojanje", smatra Gačanin.

Ističe kako mnogi nisu svjesni neodgovornog ponašanja u prometu.

"Povećanje kazni može imati efekta, ali veći efekt bi imalo obrazovanje ljudi. Potrebna je i dodatna obuka policajaca koji će provoditi zakon", ističe Gačanin.

Kazne i za tehničke preglede

"Inicijativa Ministarstva je da se kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 KM kazni pravno lice ako proglasi tehnički ispravnim vozilo za koje se nakon obavljenog pregleda utvrdi da ne ispunjava bilo koji od uvjeta u pogledu tehničke ispravnosti", pojasnili su.