Ilija Ljubičić zvani Čović, dugogodišnji tehničar u Radio Tomislavgradu ima zanimljiv hobi. Skoro 40 godina bavi se numizmatikom i u njegovoj zbirci su kovanice iz stotinjak zemalja. Ima i većinu kovanica iz zemalja Europske unije u gotovo svim apoenima, piše Tomislavcity.com

– Ni jednu kovanicu nisam kupio, sve sam dobio na dar. Imam i jednu finu stvarčicu – vrisak u kamenu u koji je ugrađen rimski novčić. Budući da je u kamenu, detalji o novčiću se ne mogu vidjeti. To sam dobio od prijatelja. Rekao mi je da su ga zbog toga vriska slijetali fratri, ali prijateljstvo je „pobijedilo“. Rekao mi je:  „Evo ti i sad se ti bori s njima“.
 


Od kovanica mu je, kaže, najdraža njemačka marka.

– Prirasla mi je srcu jer je vrijedila, dodaje.
 


Osim staroga novca, Ilija prikuplja poštanske marke i druge „zanimljive stvarčice“.

– Znate, ja sam usputni kolekcionar, a s godinama sve više volje gubim za tim. Katkada promijenim s drugim kolekcionarima poneki novčić ili markicu.


Zanimljivost je i da je u njegovu posjedu 500 gramofonskih ploča, više od tisuću originalnih cd-ova, upaljača… Ipak je on radijski čovjek i dugogodišnji pušač, ali “obraćenik”.

– Upaljače sam predao sinu. Planiram za upaljače napraviti jednu drvenu i ostakljenu vitrinu. Kod nas vatre, dakle, uvijek ima, domeće Ilija.

Ističe i da posjeduje metalne moći, ostavštinu pokojnoga oca.

– Odnijet ću ih kolegi Dilberu da vidim hoće li ih moći očistiti, zahrđale su. Pretpostavljam da je tim moćima više od 100 godina. Imam i neke zapise na latinskome jeziku, teško ih je iščitati jer su stare, a star sam i ja, dodaje naš sugovornik dok kroz naočale i lupu promatra novčić koji je ovih dana dobio na dar.
 


Vjerujemo da se naš Ilija veseli ulasku u svoj mali studio. Izvrsnim odabirom glazbe u programu Radija Tomislavgrad itekako zna “pogoditi svačiji ukus” osobito onih starijih generacija pa nerijetko stižu pohvale slušateljstva. Zaslužio je čuti ponešto “samo za svoju dušu”.

Zora Stanić/Tomislavcity