Tri osobe su poginule, a dvanaest ih je ranjeno u terorističkom napadu koji se nešto prije 21 sat dogodio u centru Strasbourga, potvrdio je gradonačelnik Roland Ries. Naoružani napadač otvorio je vatru u blizini Božićnog sajma te se dao u bijeg.

Tijekom noći je došlo do dva okršaja napadača s policijom, javljaju francuski mediji, ali on još uvijek nije uhvaćen. U jednom od okršaja navodno je ranjen.

Francuski mediji također javljaju kako je šest ranjenih osoba u kritičnom stanju.

Napadač satima u bijegu

Gradonačelnik Strasbourga Roland Ries izjavio je oko 00.45 za Reuters kako je napadač i dalje u bijegu i da još uvijek nije lociran. Dodao je kako je donio odluku da će škole i vrtići sutra biti zatvoreni, kao i Adventski sajam, a zastave u gradu bit će spuštene na pola koplja.

U Parizu se sastao krizni stožer, na kojemu je uz ministre i premijera bio i predsjednik Macron. Macron nakon sastanka nije davao izjave, ali se naciji obratio tweetom u kojem kaže kako je cijeli narod solidaran s građanima Strasbourga, žrtvama i njihovim obiteljima.

Le Monde javlja kako još nije poznato gdje se nalazi napadač. Nekoliko sati nakon napada četvrt Neudorf je blokirana i stanovnicima je naređeno da ostanu u kućama. Zatvorena je i autocesta A35 te lokala cesta RN4.

Policija je nedugo nakon gradonačelnikove izjave objavila da će se evakuirati donji grad Strasbourga. Poručili su građanima da izađu iz centra grada na sjevernu stranu te da ne idu u smjeru Neudorfa. Dodali su i da budu mirni te da prate upute policije s terena.
 

Policija tretira napad kao terorizam

AFP javlja kako je protuteroristička jedinica preuzela istragu ovog napada. Iz ureda tužitelja su poručili kako je pokrenuta istraga te kako se incident vodi kao teroristički napad.

Agencije DPA i AFP javile su u kasnim večernjim satima kako je vojska pucala na napadača te kako je on uzvratio vatru. BBC javlja kako je je napadač ozlijeđen u razmjeni vatre s vojskom na terenu.

BFM TV je javio kako je napadač identificiran kao Cherif C. te kako ima 29 godina. Istu informaciju potvrdio je i Le Figaro.

Kuća napadača pretražena jutros?

Kako javlja BFM TV, napadač je bio na popisu terorista koje policiija prati. Dodaju kako je jutros u standardnom postupku pretražena njegova kuća te kako je on pobjegao iz kuće kada je došla policija.

U kući su pronađena eksplozivna sredstva. Dodaju i kako je pretraga bila povezana s istragom pljačke. Bio je na takozvanom Fiche S popisu na kojemu je 26.000 osoba koji predstavljaju sigurnosni rizik, a vjeruje se kako je oko 10.000 njih radikalizirano, javlja Reuters.

Grad je blokiran

Kako javlja BBC, prestali su voziti tramvaji, a područje u kojemu je došlo do pucnjave je ograđeno.

Regionale vlasti su potvrdile da je u gradu došlo incidenta te kako opasna situacija i dalje traje. Ubrzo su se na ulicama Strasbourga našli policajci, specijalci i vojska, a predsjednik Macron je u grad u kojemu je do pucnjave došlo poslao i ministra unutarnjih poslova.

Lokalni novinar Bruno Poussard na Twitteru je napisao da je čuo desetak pucnjeva u gradskom centru.

Emmanuel Foulon, novinar pri Europskom parlamentu, napisao je da je došlo do panike u centru grada nakon pucnjave te da su se gradom rasporedili policajci.

Zamjenik gradonačelnika na svojem Twitteru je građanima poručio da ostanu u svojim domovima, a na ostajanje u domovima je pozvala i lokalna policija.

Vojska i policija na ulicama

Na društvenim medijima počele su se širiti snimke iz grada nakon napada, u kojima se vidi velik broj policajaca i vojske na ulicama.

Na snimkama s društvenih mreža čuju se vrisci te zvuk sirena vozila hitne pomoći koja jure gradom.

Europski parlament je zaključan i nitko iz njega ne može izaći, niti itko može ući, dok je zastupnicima Parlamenta stigla SMS poruka da ostanu na zatvorenim mjestima radi svoje sigurnosti.

Pucnjava trajala oko 10 minuta

"Čuli su se pucnji i ljudi su trčali na sve strane", rekao je lokalni trgovac televiziji BFM i dodao da je pucnjava trajala oko 10 minuta.

Izvor iz Europskog parlamenta izjavio je Hini da su među ubijenima dvojica policajaca i jedan posjetitelj EP-a koji se zatekao na mjestu napada.

I predsjednik EP-a Antonio Tajani govorio je talijanskim novinarima o "više mrtvih".

Reakcije iz cijelog svijeta

Britanska premijerka Theresa May rekla je kako je "šokirana i tužna zbog užasnog napada", dok je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao kako je "šokiran strašnim vijestima u Strasbourgu".

Potpredsjednik talijanskog premijera Matteo Salvini, bivši zastupnik MEP-a, obećao je svoju punu predanost kako bi se osiguralo da se teroristi izbace, blokiraju i uklone iz Europi i svijete, svim potrebnim pravnim sredstvima.