Kina je u ponedjeljak zabilježila 61 novi slučaj koronavirusa, najveći broj od travnja, koji je rezultat žarišta u tri regije, a koji je potaknuo strahovanja od novog vala epidemije u toj zemlji.

Većina slučajeva u kojima se radi o lokalnoj transmisiji koronavirusa otkrivena je u regiji Xinjiang na sjeverozapadu zemlje, prema nacionalnom zdravstvenom povjerenstvu. U toj regiji iznenadna pojava bolesti otkrivena je u glavnom gradu Urumqiju sredinom srpnja.

U sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning prošlog je tjedna otkriveno je 14 slučajeva lokalne transmisije u gradu Dalianu.

Još dva slučaja lokalnog prijenosa otkrivena su u susjednoj pokrajini Jilin u blizini sjevernokorejske granice i radi se o prvim slučajevima od kraj svibnja, piše Hina.

Četiri preostala slučaja potvrđena u ponedjeljak pripisana su tzv. 'uvezenim' slučajevima.

Broja zaraženih registriran u  ponedjeljak najviši je od 14. travnja kada je bilo evidentirano 89 slučajeva koronavirusa.

Kineske vlasti provode u lučkom gradu Dalianu masovna testiranja stotina tisuća ljudi, a drugi val testiranja počeo je u nedjelju u Urumqiju kako bi se otkrili stanovnici koji su bili negativni na prethodnom testiranju, a zaraženi su, prenijeli su mediji.

Do sada je testirano više od 2,3 milijuna ljudi u gradu od 3,5 milijuna stanovnika, prema službenim izvorima.

Stambena naselja u Dalianu i Urumqiju u blokadi su i lokalne su vlasti proglasile ratno stanje u borbi protiv širenja virusa.

Stručnjaci još nisu otkrili kako je virus stigao do Xinjianga, a do sada je zaraženo 178 osoba.

Prema službenim kineskim izvorima pod zdravstvenom prismotrom su ukupno 302 asimptomatska slučaja, a trenutno je oboljelih od covida-19 u zemlji ukupno 331 od kojih je 21 u teškom zdravstvenom stanju.