Raspala se austrijska vlada. Objavio je to sinoć austrijski kancelar Sebastian Kurz te zazvao izbore u najkraćem roku.

Raspad vlade je posljedica ostavke koju je podnio austrijski vicekancelar i predsjednik desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache nakon što je objavljena snimka na kojoj je ruskoj poduzetnici 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja ukoliko ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi".

"Hrvatska je sr*nje"

Njemački mediji objavili su u petak kompromitirajuću videosnimku koja otkriva da je Strache, predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

U videu je spominjao i Hrvatsku.

Strache je svojoj ruskoj prijateljici savjetovao da nipošto ne ulaže novac u države jugoistoka Europe. “Hrvatska je jedno sr*nje, sr*nje”, govori Strache te savjetuje i da bježi od Srbije odakle je političkim utjecajem spašavao tvrtke svojih austrijskih prijatelja.