Stotine studenata medicinske grupacije fakulteta okupilo se danas ispred sjedišta Rektorata Univerziteta u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo dvomjesečnom obustavom nastave zbog, kako su naveli, političkih igara.

Studenti farmacije, stomatologije i zdravstvenih znanosti su poručili da su u prethodnih 40 dana putem Rektorata tražili rješenja, ali s obzirom da ništa nije riješeno, odlučili su se za prosvjede.

"Tražimo uspostavu nastave na adekvatan način. Gubitak za studente je ogroman. Mi za sedam tjedana trebamo nadoknaditi sve što smo do sada izgubili. Krivce molimo da shvate naš status i da rješavaju problem", poručuju ogorčeni studenti.
 

Amar Kolašinac, predstavnik Farmaceutskog fakulteta je kazao da je studentima bukvalno zabranjeno obrazovanje, prenosi Klix.ba.

"Sve što smo izgubili, ogroman je propust, naročito za studente prve i druge godine. Zabranjeno nam je naše pravo na obrazovanje. Mnogi studenti su samofinansirajući i moraju raditi da bi platili studij koji im nije omogućen, a cijena jedne godine studija za samofinansirajuće studente je 3.000 KM", kazao je Kolašinac.

Studenti su poručili da njihov prosvjed nema veze s politikom već jednostavno samo žele imati normalno odvijanje nastave kao i svi ostali studenti.

Mirna šetnja je krenula od Rektorata putem Obalom Kulina bana do Vlade Kantona Sarajevo, zatim Alipašinom ulicom, te ulicama Koševo, Bolnička do zgrade Medicinskog fakulteta.

Treba istaknuti da je na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu donesena odluka o nastavku održavanja nastave za studente medicinske grupacije.

Iako je glavni zahtjev, a to je ponovna uspostava nastave, ispunjen, studenti ipak nisu odustali od zakazanih prosvjeda.

Nastava za sve studente na svim studijskim godinama na predmetima za koje je matičan Medicinski fakultet počinje u srijedu 4. prosinca. Nadoknade propuštene nastave će početi od ponedjeljka, 9.prosinca.