Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH i svijetu djeluje već 17 godina, a do sada je obučio stotine pasa i isporučio ih u 11 zemalja svijeta.

Prvo se obučavaju psi, a u zadnjoj fazi obuke se pridružuje vodič s kojim pas prolazi završnu fazu obuke i tako postaju tim koji bi trebao do kraja radnog vijeka zajedno raditi i vjerovati jedan drugom.

"Za nas i naše trenere to je važan posao i svi korisnici naših pasa bilo gdje u svijetu svjesni su značaja ovog neprocjenjivog deminerskog 'alata', te brinu o psima, o njihovoj pravilnoj upotrebi, poštovanju propisanih međunarodnih i lokalnih standarda, tretmanu i njezi jer psi su živa bića koja zaslužuju svu našu brigu i pažnju. Nerijetko vodiči nakon 7-8 godina aktivnog rada, usvoje pse i brinu se o njemi do kraja njihovog života. I trenerima našeg centra nije uvijek lako predati psa organizaciji i vodiču, jer s njim su prošli višemjesečnu obuku i logično, povezali su se", objašnjava Marija Trlin iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina, piše Klix,ba

Naglašava da je uloga psa u protivminskom djelovanju neprocjenjiva. Psi pronalaze mine koristeću čulo mirisa, a zajedno s vodičem dnevno pretraže teren od skoro 1.000 m2. Pouzdani su i skoro svakih šest mjeseci prolaze rigorozna testiranja, nakon kojih od Centra za obuku dobijaju ovlaštenje koje im omogućuje rad u minskom polju.

"Kod nas su psi uvijek imali posebno mjesto i s velikom pažnjom pristupamo obuci, od prvog dana kada mladi pas počne s obukom, socijalizacijom, pa sve do naprednih i završnih faza obuke. Psa učimo prvo da traži gumenu igračku, lopticu ili kong, čiji miris 'spajamo', odnosno, uz taj poznati miris uvodimo miris eksploziva i pas nadalje traži miris eskploziva, očekujući da će na kraju od vodiča dobiti lopticu.

Njima je ta loptica svojevrsna nagrada za dobro obavljen posao. Psi rade mirno, staloženo, pravolinijski i pretražuju svaki centimetar boksa veličine 10x10 metara, dok njihov vodič sa sigurne površine psu sve vrijeme daje pohvale i komande, korigira rad komandama koje su kombinacija nizozemskog, njemačkog i engleskog, a zapravo su ustaljene i koriste se širom svijeta. Kada detektira miris eksplozivne naprave, pas mirno sjeda i čeka komandu od vodiča.

Nema tu mjesta bilo kakvom grebanju, kopanju, udaranju njuškom od zemlju, sve su to reakcije koje u minskom polju nisu dopuštene i koje se uče
", objašnjava Trlin.

Pse koriste u svim projektima u kojima se preporučuje njihova upotreba, a isto rade i partneri kojima su obučili timove pasa, kao što su entitetske civilne zaštite, vladine ili nevladine organizacije koje se bave deminiranjem.